Dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na sprawność umysłu [BADANIE]
Jeśli ktoś chce mieć sprawny umysł - powinien zadbać o właściwe odżywianie - taki jest wniosek z nowej pracy naukowców z Brigham and Women's Hospital. To kolejne badanie, które wskazuje na pozytywny wpływ diety śródziemnomorskiej na sprawność umysłową.

- Badanie z udziałem zróżnicowanej grupy ochotników pokazało, że obecne we krwi metabolity związane z cukrami towarzyszyły gorszym możliwościom poznawczym.
- Korzystnie działa natomiast tzw. dieta śródziemnomorska, która wiąże się z wyższym stężeniem beta-kryptoksantyny - metabolit ten towarzyszy lepszym zdolnościom poznawczym.
- Naukowcy przyznają, że obserwacyjny charakter badania utrudnia wyciągnięcie wniosków na temat zależności przyczynowo-skutkowych.
W etnicznie zróżnicowanej grupie ochotników badacze sprawdzili związki między różnymi, obecnymi we krwi, związanymi z żywieniem substancjami i zdolnościami poznawczymi ochotników. Rozszerzyli w ten sposób swoją wcześniejszą analizę, przeprowadzoną z udziałem mieszkających w USA osób pochodzących z Puerto Rico.
– Nasze badanie ma tę ogromną zaletę, że znacznie rozszerzyliśmy pulę uczestników, dodając różne grupy demograficzne, w porównaniu do poprzednich projektów badawczych - podkreśla dr Tamar Sofer, współautorka publikacji, która ukazała się w piśmie "Alzheimers & Dementia" . - Pokazuje przy tym, że badania, rozpoczynające się od obserwacji mniejszości, mogą dać początek wglądom ważnym dla innych populacji. Mamy nadzieję, że nasze wyniki pomogą ludziom w dokonywaniu odpowiednich wyborów żywieniowych i poprawie zdrowia umysłowego - dodaje.
6 metabolitów, które wiążą się z pogorszeniem zdolności umysłowych
W nowym badaniu dr Sofer i jej koledzy przeanalizowali skład krwi ponad 2 tys. osób pochodzenia latynoskiego, ponad 1300 Europejczyków oraz prawie 500 Afroamerykanów. Wykryli w ten sposób sześć metabolitów, które systematycznie wiązały się z ogólnym pogorszeniem zdolności umysłowych. Cztery z nich to były cukry lub ich pochodne.
Dieta śródziemnomorska zwiększa stężenie korzystnej beta-kryptoksantyny
Jednocześnie inny metabolit - beta-kryptoksantyna towarzyszyła lepszym możliwościom poznawczym. Jej obecność we krwi wiązała się tymczasem z wyższym spożyciem owoców.
– Możliwe, że te metabolity to biomarkery, wskazujące na bardziej bezpośrednie związki między dietą i funkcjami poznawczymi - mówi główna autorka badania dr Einat Granot-Hershkovitz.
Jeśli chodzi o różne style żywienia, to dieta śródziemnomorska wiązała się zarówno z wyższym stężeniem beta-kryptoksantyny, jak i niższym poziomem szkodliwych metabolitów. Zgadza się to z wcześniejszymi badaniami, według których takie zwyczaje żywieniowe wiążą się z lepszą sprawnością umysłową.
Już wcześniejsze analizy potwierdziły wpływ diety śródziemnomorskiej na sprawność umysłową
Naukowcy przyznają, że obserwacyjny charakter badania utrudnia wyciągnięcie wniosków na temat zależności przyczynowo-skutkowych.
– Podczas gdy przyczynowe związki obserwowane w naszym badaniu mogą być słabe, różne badania wskazywały, że diecie śródziemnomorskiej towarzyszy lepsze zdrowie, w tym umysłowe - podkreśla dr Sofer.
– Nasze badanie podkreśla wagę zdrowej diety w ochronie funkcji poznawczych we wszystkich grupach etnicznych - dodaje.
Link do omawianego badania: https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12786
PRZECZYTAJ TAKŻE: Cukrzyca i niezdrowy styl życia zwiększają ryzyko demencji [BADANIE]
Dieta śródziemnomorska może spowolnić rozwój choroby Alzheimera
Dieta śródziemnomorska wspomoże nie tylko pracę serca
Źródło: Puls Medycyny