Dieta śródziemnomorska może spowolnić rozwój choroby Alzheimera
aktualizacja: 16-05-2018, 13:05
Amerykańscy naukowcy odkryli, że dieta śródziemnomorska spowalnia niektóre zmiany w mózgu, które mogą wskazywać na wczesną chorobę Alzheimera. Wyniki ich badań wskazują, że zmiana stylu życia może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia tej choroby.
Choroba Alzheimera, jak podkreślają badacze, jest najczęstszym rodzajem demencji pojawiającej się z wiekiem. Jednak wciąż niewiele wiadomo, jakie czynniki związane ze stylem życia mogą zapobiec jej rozwojowi. Pewne jest natomiast jedno – zmiany w mózgu związane z chorobą mogą wystąpić dziesiątki lat przed pojawieniem się jej objawów. Radzą zmienić dotychczasowe niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe i czym prędzej przejść na dietę śródziemnomorską.

Jak najwięcej owoców i warzyw, jak najmniej czerwonego mięsa
W jednym z projektów badawczych zespół naukowców pod kierunkiem dr Lisy Mosconi z Weill Cornell Medicine odkrył różnice w skanach obrazujących mózg pomiędzy osobami stosującymi się do zasad diety śródziemnomorskiej, obfitującej w duże ilości owoców, warzyw i chudego białka a tymi, które spożywały dużo czerwonego mięsa, nasyconych tłuszczów i rafinowanego cukru.
W nowym badaniu, przeprowadzonym również przez dr Lisę Mosconi i jej współpracowników, oceniano zmiany w mózgu pojawiające się w czasie. Naukowcy wykonali podstawowe badanie obrazowe mózgu u 34 osób odżywiających się według reguł diety śródziemnomorskiej i 36 osób, które żywiły się niezdrowo. Badani byli w wieku od 30 do 60 lat i nie wykazywali żadnych objawów demencji po rozpoczęciu badania. Dwa lata później wykonano im powtórne badanie obrazowe mózgu.
Objawy wczesnego rozwoju demencji
W skanach mózgu osób spożywających duże ilości czerwonego mięsa zaobserwowano, które wykonano na początku badania, zaobserwowano więcej złogów beta-amyloidowych i niższą aktywność mózgu niż u tych, które stosowały dietę śródziemnomorską. Obie te różnice sugerują wczesny rozwój demencji.
W badaniach kontrolnych, w pierwszej grupie ochotników zaobserwowano jeszcze większe ilości złogów beta-amyloidowych i zmniejszenie zużycia energii.
"Obserwujemy zmiany tylko w częściach mózgu dotkniętych chorobą Alzheimera i u stosunkowo młodych ludzi – powiedziała główna badaczka dr Mosconi. – Wszystko wskazuje, że to, jak jemy, naraża nas na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Jeśli twoja dieta nie jest zrównoważona, naprawdę musisz wykonać wysiłek, aby to naprawić – jeśli nie dla twojego ciała, to dla twojego mózgu" – dodała.
Naukowcy szacują, że stosowana przez lata dieta śródziemnomorska może opóźnić rozwój choroby Alzheimera o 3,5 roku. Jednak w celu potwierdzenia wyników ich badań, które zostały opublikowane online 13 kwietnia 2018 r. w „Neurology”, potrzebne są kolejne badania na większej i bardziej zróżnicowanej grupie osób, trwające dłuższy czas.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MMD