Szkodliwa zbyt mała podaż sodu w diecie

Oprac. lek. Wojciech Haratym
opublikowano: 03-09-2014, 12:12

Zbyt duże spożycie soli jest niezdrowe. Obliczono, że rocznie 1,6 mln ludzi na świecie umiera z powodu nadmiernej ilości sodu w diecie. Według najnowszych badań, także niedobór tego pierwiastka może wpływać na ryzyko rozwoju nadciśnienia, nawet zagrażającego życiu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Większość populacji spożywa dziennie 3-6 gramów sodu (co odpowiada 7,5-10 g soli kuchennej). Wytyczne zalecają spożywanie mniej niż 3 g sodu na dobę. Według badania PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), tylko 4 proc. populacji spełnia to kryterium.

W badaniu prezentowanym w „The New England Journal of Medicine”, mierzono dobowe wydalanie sodu oraz potasu z moczem u ponad 100 000 ludzi z 18 krajów. Uczestnicy badania wydalali średnio 4,93 g sodu oraz 2,12 g potasu w ciągu doby. Podobnie jak w badaniu INTERSALT, poziom wydalania sodu z moczem korelował z wysokością podaży oraz ciśnieniem krwi. Obliczono, że z każdym dodatkowym gramem wydalonego z moczem sodu wzrasta skurczowe ciśnienie krwi o 2,11 mm Hg, a rozkurczowe o 0,78 mm Hg.

Wzrost ciśnienia nie okazał się jednak liniowy. Przy każdy kolejnym gramie sodu wydalonego z moczem powyżej 5 g, skurczowe ciśnienie krwi wzrastało o 2,58 mm Hg, natomiast gdy całkowita ilość wydalonego sodu była poniżej 3 g, ciśnienie skurczowe wzrastało zaledwie o 0,74 mm Hg. Również wiek oraz nadciśnienie tętnicze wpływały na wahania ciśnienia krwi zależnego od nadmiernej podaży soli w diecie. U 55-letniej osoby wzrost ciśnienia wynosił 2,97 mm Hg z każdym dodatkowym gramem wydalonego sodu, natomiast u 45-latka 1,96 mm Hg. U chorych na nadciśnienie tętnicze wartości te wyniosły 2,49 mm Hg, a u osób bez nadciśnienia 1,30 mm Hg.

Interesujące jest odwrotne działanie potasu. Nadmierna podaż sodu o wiele bardziej zwiększa wartości ciśnienia krwi, gdy występuje równocześnie z niską podażą potasu. Według autorów badania PURE, obok ograniczenia sodu w diecie powinno zalecać się spożywanie większej ilości produktów bogatych w potas. Zaobserwowano bowiem, że u osób wydalających duże ilości sodu oraz bardzo małe potasu występuje wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz śmierci. U osób wydalających poniżej 3 g sodu na dobę ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w badanej populacji wzrastało.

W poprzednim badaniu oceniającym wpływ sodu na ciśnienie krwi (badanie DASH) udowodniono, że wydalanie poniżej 2,5 g sodu na dobę obniża ciśnienie krwi. Nie wzięto jednak pod uwagę, że w badaniu brały udział osoby chorujące na nadciśnienie, dlatego wyniki nie mogą być przełożone na populację zdrową.

Dotychczas największą metaanalizę, podsumowującą 107 wyników badań opisujących korelację między śmiertelnością spowodowaną chorobami sercowo-naczyniowymi a spożyciem sodu opublikowano w „Global Burden of Diseases Nutrition and Chronic Diseases Expert Group”. Z powodu niepełnych danych wpływ potasu nie został oceniony. Wynik metaanalizy pokazał, że rocznie 1,65 mln osób na świecie umiera z powodu nadmiernego spożycia sodu (co dziesiąty zgon jest wynikiem za dużej ilości sodu w diecie).

Źródło: New England Journal of Medicine, 2014, 371: 601-611, 612-623, 624-34).

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Oprac. lek. Wojciech Haratym

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.