Jedzenie zielonych warzyw liściastych zmniejsza ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej
Spożywanie azotanów pochodzenia roślinnego, znajdujących się głównie w zielonych warzywach liściastych i burakach, zapobiega zachorowaniu na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) - wynika z badania przeprowadzonego w australijskim Westmead Institute for Medical Research.
Wyniki badania opublikowało "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Naukowcy pod kierunkiem prof. Bamini Gopinath przeprowadzili wywiady z ponad 2000 mieszkańcami Australii w wieku powyżej 49 lat, przez kolejnych 15 lat obserwowali ich zdrowie.
Okazało się, że osoby, które codziennie zjadały od 100 do 142 mg azotanów roślinnych, miały o 35 proc. mniejsze ryzyko rozwinięcia się wczesnej fazy AMD niż osoby, które spożywały mniej niż 69 mg tych substancji dziennie.
"Jako pierwsi wykazaliśmy, że obecność azotanów w diecie wpływa na ryzyko degeneracji plamki. Jeśli nasze wyniki zostaną potwierdzone, włączenie produktów bogatych w azotany, czyli przede wszystkim zielonych warzyw liściastych oraz buraków, może być prostą strategią ograniczającą ryzyko wczesnego zwyrodnienia plamki żółtej" – powiedziała badaczka.
W badaniach nie wykazano żadnych dodatkowych korzyści dla osób, które spożywały dziennie więcej niż 142 mg azotanów roślinnych. Nie wykazano również żadnych znaczących związków pomiędzy azotanami a późnym stadium AMD lub pomiędzy azotanami innymi niż roślinne a ryzykiem AMD.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Co trzeci Polak nigdy nie był u okulisty
Nowoczesne leczenie chorób oczu ciągle mało dostępne
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: EG/PAP