Wypis i co dalej? Żywienie medyczne w trosce o zdrowie i jakość życia pacjenta [DEBATA]

opublikowano: 22-06-2022, 15:20

Z raportu pt. „Nieprawidłowy stan odżywienia po zakończeniu leczenia szpitalnego – ocena konsekwencji zdrowotnych”, przygotowanego na zlecenie firmy Nutricia wynika, że ponad 30 proc. pacjentów w Polsce jest niedożywionych już podczas przyjęcia do szpitala, a ten stan pogłębia się u dalszych 20-30 proc. podczas hospitalizacji.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

O przyczynach problemu i konsekwencjach, które generuje nie tylko dla rokowań pacjenta, ale dla całego systemu opieki zdrowotnej, rozmawialiśmy podczas debaty zorganizowanej przez redakcję “Pulsu Medycyny”.

Do dyskusji zaprosiliśmy specjalistów w zakresie żywienia medycznego:

  • prof. dr. hab. n. med. Stanisława Kłęka z Klinki Chirurgii Onkologicznej Narodowego Instytutu Onkologii z oddziałem w Krakowie, wieloletniego prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN,
  • prof. dr. hab. n. med. Przemysława Matrasa, prezesa Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego z I Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie,
  • prof. dr. hab. n. med. Jarosława Sławka, kierownika Oddziału Neurologii i Oddziału Udarowego w Szpitalu św. Wojciecha w Gdańsku, byłego prezesa Polskiego Towarzystwa Neurologicznego,
  • dr hab. n. med. Iwonę Sarzyńską-Długosz z II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, w której kieruje Oddziałem Rehabilitacji Neurologicznej,
  • dr n. o zdr. Magdalenę Milewską, dietetyk z Zakład Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Eksperci w czasie dyskusji podkreślali, że niedożywienie to poważny problem, a jego skala wynika głównie z braku świadomości konsekwencji niedożywienia wśród lekarzy.

– Udowodniliśmy, że stan odżywienia pacjentów pogarsza się w trakcie pobytu w szpitalu u około 20 proc. chorych. Wśród przyczyn niedożywienia wymienia się oczywiście postępującą chorobę, z powodu której pacjent jest hospitalizowany, ale najistotniejszą przyczyną problemu jest fakt, że temat niedożywienia i potrzeby prowadzenia właściwej interwencji żywieniowej jest ignorowany na każdym szczeblu, przez każdą grupę zawodową, a samo niedożywienie rozpoznawane jest przez lekarzy wciąż zbyt rzadko - wyjaśniał prof. Stanisław Kłęk.

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo.

Rekomendacje

Leczenie żywieniowe w neurologii — stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów Część III. Rola żywienia w chorobie Alzheimera

Tomasz Sobów, Alekandra Karbowniczek, Stanisław Kłęk, Maria Barcikowska-Kotowicz, Tomasz Gabryelewicz, Anna Barczak, Jarosław Sławek

Polski Przegląd Neurologiczny, Tom 14, Nr 4 (2018)

Leczenie żywieniowe w neurologii - stanowisko interdyscyplinarnej grupy ekspertów

Stanisław Kłęk, Beata Błażejewska-Hyżorek, Anna Czernuszenko, Anna Członkowska, Danuta Gajewska, Aleksandra Karbowniczek, Lilia Kimber-Dziwisz, Danuta Ryglewicz, Iwona Sarzyńska-Długosz, Halina Sienkiewicz-Jarosz, Tomasz Sobów, Jarosław Sławek

Polski Przegląd Neurologiczny, Tom 13, Nr 3 (2017)

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.