Więcej witaminy D w diecie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego u młodych dorosłych

EG/PAP
opublikowano: 23-08-2021, 11:54

Autorzy badania, którego wyniki opublikowało pismo “Gastroenterology”, wykazali, że większe stężenie witaminy D redukuje ryzyko raka jelita grubego u osób poniżej 50. roku życia. Warto dodać, że chodzi o witaminę D dostarczaną organizmowi wraz z naturalnym pożywieniem, a nie suplementami diety.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Ogólna zapadalność na raka jelita grubego spada, ale jej poziom wzrasta u młodych dorosłych. Naukowcom nie udało się jeszcze jednoznacznie wskazać przyczyn tego zjawiska. Najnowsza praca badaczy z Dana-Farber Cancer Institute może jednak okazać się pomocna w poszukiwaniu przyczyn tego trendu.

Jemy mniej produktów z witaminą D niż kilkadziesiąt lat temu

Autorzy badania przeprowadzonego przez zespół naukowców (między innymi z Dana-Farber Cancer Institute) zaobserwowali, że spożycie zawierających witaminę D produktów, takich jak ryby, grzyby, jaja i mleko, spadło w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Istnieje też coraz więcej dowodów na związek między witaminą D a ryzykiem śmiertelności z powodu raka jelita grubego. Jednak żadne wcześniejsze badanie nie sprawdzało, czy całkowite spożycie witaminy D jest związane z ryzykiem raka jelita grubego o wczesnym początku.

Uzyskane wyniki mogą potencjalnie doprowadzić do zaleceń dotyczących większego spożycia witaminy D. Byłoby to niedrogie uzupełnienie badań przesiewowych jako strategii zapobiegania rakowi jelita grubego u osób dorosłych w wieku poniżej 50 lat.

– Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób. Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50 proc. ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku - powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber.

Naukowcy obliczyli całkowite spożycie witaminy D (zarówno ze źródeł dietetycznych, jak i suplementów) u 94 205 kobiet uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study II (NHS II). To prospektywne badanie kohortowe pielęgniarek w wieku od 25 do 42 lat rozpoczęło się w 1989 roku. Kobiety co dwa lata wypełniają kwestionariusze dotyczące czynników demograficznych, związanych ze stylem życia, diety oraz informacji medycznych i innych związanych ze zdrowiem. W tym przypadku skoncentrowano się na nowotworze jelita grubego diagnozowanym przed 50. rokiem życia. W kwestionariuszu pytano także o wykonywanie takich badań jak kolonoskopia i sigmoidoskopia (wykorzystywane w diagnostyce polipów jelita grubego, których pojawienie się nierzadko poprzedza rozwój zmian nowotworowych).

Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
Naukowcy stwierdzili, że konieczne są dalsze badania na większej próbie, czy ochronne działanie witaminy D jest rzeczywiście silniejsze w raku jelita grubego występującym w młodszym wieku.
iStock

PRZECZYTAJ TAKŻE: O efektywności kolonoskopii decyduje wysoka jakość badania

Rola witaminy D w profilaktyce raka jelita grubego wreszcie potwierdzona?

Od 1991 do 2015 roku autorzy badań udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego w młodym wieku i 3317 polipów jelita grubego. Analiza wykazała, że wyższe całkowite spożycie witaminy D wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem wczesnego wystąpienia raka jelita grubego. Ten sam związek stwierdzono między wyższym spożyciem witaminy D a ryzykiem wystąpienia polipów jelita grubego wykrytych przed 50. rokiem życia.

Związek był silniejszy w przypadku witaminy D zawartej w diecie – głównie z produktów mlecznych – niż w przypadku suplementów witaminy D. Autorzy badania stwierdzili, że odkrycie może być wynikiem przypadku lub nieznanych czynników, które nie zostały jeszcze w jego ramach poznane i opisane.

Co ciekawe, naukowcy nie znaleźli znaczącego związku między całkowitym spożyciem witaminy D a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanym po 50. roku życia. Odkrycia nie były w stanie wyjaśnić tej niespójności, a naukowcy stwierdzili, że konieczne są dalsze badania na większej próbie, czy ochronne działanie witaminy D jest rzeczywiście silniejsze w raku jelita grubego występującym w młodszym wieku.

– Nasze wyniki dodatkowo potwierdzają, że witamina D może być ważna u młodszych osób dorosłych dla zdrowia i prawdopodobnie w profilaktyce raka jelita grubego. Niezwykle ważne jest zrozumienie czynników ryzyka związanych z rakiem jelita grubego o wczesnym początku, abyśmy mogli wydać świadome zalecenia dotyczące diety i stylu życia, a także zidentyfikować osoby wysokiego ryzyka, na które należy skierować wcześniejsze badania przesiewowe - skomentował dr Kimmie Ng.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Witamina D zmniejsza zapotrzebowanie na opioidy u pacjentów chorych na raka

Jak witamina D pomaga w walce z COVID-19

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.