Niski poziom witaminy D może przyczyniać się do  ciężkiego przebiegu COVID-19 (BADANIA)

MS/PAP
opublikowano: 17-09-2021, 11:44

Poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2 - wynika z najnowszych badań. Zdaniem naukowców, biorąc pod uwagę fakt, że suplementacja witaminy D jest bezpieczna, wskazane jest jej uzupełnianie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Jak tłumaczą autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach „Scientific Reports”, dotychczasowe badania wskazywały, iż niedobór witaminy D zwiększa podatność na wirusowe i bakteryjne infekcje dróg oddechowych.

Sugerowały także istnienie takiej zależności pomiędzy niskim poziomem tej witaminy i ciężkim przebiegiem COVID-19. Naukowcy podkreślali jednak, że w tym wypadku mogły działać także inne czynniki, takie jak: zaawansowany wiek, otyłość, czy choroby towarzyszące.

Witamina D może być związana z przebiegiem COVID-19 - wskazują najnowsze badania
Pixabay

Geny, słońce a poziom witaminy D

Badacze z Trinity College Dublin (Irlandia) i University of Edinburgh (W. Brytania) postanowili zweryfikować istnienie zależności pomiędzy poziomem witamy D, a przebiegiem Sars-CoV-2. W tym celu posłużyli się analizą genów, które wpływają na poziom witaminy D oraz pomiarami ilości światła UV, na którą wystawieni byli ochotnicy.

Już wcześniej, kilka zespołów badawczych podjęło próbę przeanalizowanie wspomnianej zależności, oceniając korelację pomiędzy predyspozycjami genetycznymi a poziomem witaminy D. Nie znalazło jednak żadnej zależności.

Według autorów nowej pracy - najprawdopodobniej dlatego, że nie wzięto pod uwagę nasłonecznienia, od którego silnie zależy poziom wskazanej witaminy.

Ciężki przebieg COVID idzie w parze z niskim poziomem witaminy D

Obecne badania były zdecydowanie dokładniejsze. Analizie poddano pół miliona ochotników, mieszkających w Wielkiej Brytanii. Okazało się, że uwzględniając czynnik nasłonecznienia, związek ciężkiego przebiegu COVID-19 z niskim poziomem witaminy D jest trzykrotnie silniejszy u osób, które nie korzystały ze słońca.

Im więcej promieni UV w miejscu przebywania ochotników, tym mniejsze ryzyko hospitalizacji i zgonu. Jednocześnie korelacja z genami okazała się relatywnie słaba.

Choć tego typu analiza nie pozwalała na jasne określenie przyczyn i skutków, to wyniki wskazują, że niski poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2.

Witamina D to czynnik protekcyjny, warto ją suplementować

- Nasze badanie po raz kolejny pokazuje, że witamina D może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Jak silna jest to zależność będzie można ustalić przeprowadzając odpowiednio zaprojektowane, randomizowane i kontrolowane badania z suplementacją witaminą D - mówi prof. Lina Zgada z Trinity College Dublin.

Jak podkreśla: - Do tego czasu, przy niskiej cenie i bezpieczeństwie suplementów z witaminą D, można z pewnością doradzić ludziom przyjmowanie odpowiednich suplementów, chroniąc się w ten sposób, przed niedoborem witaminy D.

Eksperci podkreślają również, że witamina D pozytywnie wpływa także na wiele funkcji organizmu, m.in. pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i mięśnie.

- Przy braku skutecznych terapii przeciw COVID-19, uważamy, że ważne jest, aby być otwartym na pojawiające się wyniki rygorystycznie prowadzonych badań nad witaminą D - dodaje prof. Evropi Theodoratou z University of Edinburgh.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Ciężki przebieg COVID-19: odkryto kolejną możliwą przyczynę [BADANIA]

Dieta ma wpływ na przebieg COVID-19. Niejedzący mięsa mniej narażeni na ciężką postać choroby [BADANIA]

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.