Dieta ma wpływ na przebieg COVID-19. Niejedzący mięsa mniej narażeni na ciężką postać choroby [BADANIA]
Osoby niejedzące mięsa i peskatarianie lżej przechodzą COVID-19. Dlatego te diety mogą być traktowane jako forma ochrony przed ciężką postacią choroby wywołanej przez koronawirusa SARS-CoV-2 - wynika z przeprowadzonych w sześciu krajach badań.
U osób na dietach roślinnych ryzyko umiarkowanego lub ciężkiego przebiegu COVID-19 jest mniejsze o 73 proc. (w porównaniu z osobami niebędącymi na diecie roślinnej). Z kolei u peskatarian, czyli osób niejedzących czerwonego i białego mięsa, ale spożywających ryby, ryzyko to jest o 59 proc. mniejsze. Z kolei diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Takie są wyniki badań amerykańskich naukowców opublikowanych w czasopiśmie naukowym "BMJ Nutrition, Prevention & Health".

Dieta ma wpływ na przebieg COVID-19
Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
"Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne" - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.
"Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem CCOVID-19" - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Źródło: Puls Medycyny