Kwasy omega-3 pochodzące z ryb skuteczniej chronią przed rakiem niż te z roślin

PAP
29-01-2018, 09:58

Naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph przekonują, że kwasy omega-3 pochodzące z ryb są ośmiokrotnie skuteczniejsze w zapobieganiu rozwojowi nowotworów w porównaniu z kwasami omega-3 pochodzenia roślinnego. Ich wnioski publikuje "Journal of Nutritional Biochemistry".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badacze podawali trzy rodzaje kwasów omega-3 myszom stanowiącym model szczególnie agresywnej formy raka piersi HER-2, która dotyka 25 proc. kobiet. Ekspozycja gryzoni na działanie kwasów omega 3 rozpoczynała się już w ich życiu płodowym, w celu ustalenia skuteczności każdego z kwasów w zapobieganiu rozwojowi raka.

Zobacz więcej

Stock Snap CC0 Public Domain

Ryby, glony i fitoplankton zawierają kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA), natomiast kwas alfa-linolenowy (ALA) występuje m.in. w oleju lnianym, rzepakowym, sojowym czy konopnym.

"Wiemy, że kwasy EPA i DHA mogą hamować rozwój raka piersi, jednak nikt nie porównywał dotąd ich skuteczności w porównaniu z kwasem ALA" – mówi autor analizy prof. David Ma. Okazało się, że ekspozycja na kwasy omega-3 pochodzenia rybnego przekładała się na zmniejszenie rozmiaru nowotworów o 60-70 proc. oraz na o 30 proc. mniejsze ryzyko przerzutów. Aby osiągnąć taki sam rezultat, niezbędne było wyraźne zwiększenie dawki kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego.

"Kwasy omega-3 zapobiegają rozwojowi raka poprzez aktywację genów związanych z funkcjonowaniem układu odpornościowego oraz blokowaniem ścieżek rozwoju nowotworów" - wyjaśnia prof. Ma, dodając, że chcąc dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę kwasów omega-3, powinniśmy spożywać ryby trzy razy w tygodniu. (PAP)

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Tematy
Puls Medycyny
Diety / Kwasy omega-3 pochodzące z ryb skuteczniej chronią przed rakiem niż te z roślin
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.