Kawa a ciąża. Naukowcy: picie umiarkowanych ilości nie jest ryzykowne

JW/PAP
opublikowano: 20-06-2022, 16:05

Naukowcy z australijskiego University of Queensland twierdzą, że codzienne picie kawy w umiarkowanych ilościach nie zwiększa ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka ani przedwczesnego porodu.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet w ciąży, które piły kawę, nie było większego ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka lub przedwczesnego porodu.
Fot. iStock

Codzienne picie kawy nie zagraża przebiegowi ciąży – informuje „International Journal of Epidemiology”.

Czy można pić kawę w trakcie ciąży?

– Obecne wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że kobiety w ciąży powinny spożywać mniej niż 300 mg kofeiny, czyli od dwóch do trzech filiżanek dziennie – powiedziała dr Gunn – Helen Moen. - Ale opiera się to na badaniach obserwacyjnych, w których trudno oddzielić picie kawy od innych czynników ryzyka, takich jak palenie, alkohol lub zła dieta - dodała.

Dlatego właśnie autorzy chcieli sprawdzić, czy sama kawa naprawdę zwiększa ryzyko niekorzystnych wyników ciąży.

Dr Daniel Hwang wskazał, że określony zestaw wariantów genetycznych wpływa na ilość wypijanej kawy. - Wykazaliśmy, że te warianty genetyczne wpływają nie tylko na spożycie kawy w populacji ogólnej, ale także u kobiet w ciąży – powiedział.

Naukowcy zastosowali klasyczną metodę (randomizacja Mendla), która polega na badaniu wpływu wariantów genetycznych stwierdzanych w populacji na wystąpienie określonego efektu. Badanie wariantów genetycznych pozwala na uniknięcie czynników zakłócających i błędów związanych z prowadzeniem badań obserwacyjnych.

Autorzy wykorzystali osiem wariantów genetycznych, które pozwalały przewidywać zachowanie kobiet dotyczące picia kawy w czasie ciąży i zbadali, czy warianty te są również powiązane z wynikami porodu.

– Ponieważ nie możemy poprosić kobiet o wypicie przepisanych ilości kawy podczas ciąży, wykorzystaliśmy analizy genetyczne, aby naśladować randomizowane badanie kontrolne – wyjaśnił dr Hwang.

Analiza genetyczna wykazała, że u kobiet, które piły kawę, nie było większego ryzyka poronienia, urodzenia martwego dziecka lub przedwczesnego porodu.

Kobiety w ciąży nie powinny przesadzać z ilością wypijanej kawy

– Jeśli chodzi o dietę w czasie ciąży, kobietom często zaleca się ograniczenie pewnych rzeczy, ale to badanie pokazuje, że nadal mogą cieszyć się kawą, nie martwiąc się o zwiększenie ryzyka – powiedział dr Hwang.

Naukowcy podkreślają, że badanie dotyczyło tylko niektórych niekorzystnych wyników ciąży i możliwe jest, że spożywanie kofeiny może wpłynąć na inne ważne aspekty rozwoju płodu.

– Z tego powodu nie zalecamy dużego spożycia podczas ciąży, ale niskie lub umiarkowane – zaznaczyła dr Moen.

W badaniu (DOI 10.1093/ije/dyac121) wykorzystano dane genetyczne z konsorcjum Coffee and Caffeine Genetics Consortium, brytyjskiego BioBanku, Avon Longitudinal Study of Parents and Children oraz 23andMe.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Kawa a nerki. U kawoszy rzadziej występuje ostra niewydolność

Kawa może zmniejszać ryzyko raka endometrium. Skuteczniejsza jest ta z kofeiną

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.