Dieta DASH zmniejsza ryzyko niewydolności serca

Paweł Wernicki (PAP)
opublikowano: 14-05-2019, 11:00

Dieta DASH, która przynosi korzyści osobom z nadciśnieniem tętniczym, może także zmniejszać ryzyko niewydolności serca u osób poniżej 75. roku życia bardziej niż jakikolwiek lek - informuje „American Journal of Preventive Medicine”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Badania obserwacyjne, obejmujące ponad 4500 osób, przeprowadzili naukowcy z Wake Forest School of Medicine. Jak się okazało, osoby poniżej 75. roku życia, które najściślej przestrzegały diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), były znacznie mniej narażone na niewydolność serca od tych, których nawyki żywieniowe najbardziej od tej diety odbiegały.

Dieta DASH kładzie nacisk na spożywanie owoców, warzyw, orzechów, produktów pełnoziarnistych, drobiu, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Zobacz więcej

Dieta DASH kładzie nacisk na spożywanie owoców, warzyw, orzechów, produktów pełnoziarnistych, drobiu, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych. iStock

Dieta DASH kładzie nacisk na spożywanie owoców, warzyw, orzechów, produktów pełnoziarnistych, drobiu, ryb i niskotłuszczowych produktów mlecznych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia soli, czerwonego mięsa, słodyczy i napojów słodzonych cukrem. Jest podobna do diety śródziemnomorskiej, ale różni się zalecaniem niskotłuszczowych produktów mlecznych i wykluczeniem napojów alkoholowych.

WIĘCEJ o wskazaniach diety DASH w artykule: Jaka dieta ma korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe

W ramach badania naukowcy przeanalizowali obejmujące okres 13 lat dane dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego 4478 mężczyzn i kobiet z wielu grup etnicznych z sześciu regionów w USA. W latach 2000-2002, gdy zostali włączeni do wieloetnicznego badania dotyczącego miażdżycy, badani byli w wieku od 45 do 84 lat i nie mieli historii choroby sercowo-naczyniowej.

„Tylko kilka badań badało wcześniej wpływ diety DASH na częstość występowania niewydolności serca i przyniosły one sprzeczne wyniki” - powiedziała dr Claudia L. Campos z Wake Forest School of Medicine, główna autorka badania. „Nasze badanie wykazało, że przestrzeganie diety DASH może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca o prawie połowę, co jest lepszym wynikiem niż w przypadku jakiegokolwiek leku”.

Ocenę nawyków żywieniowych oparto na odpowiedziach na 120-punktowy kwestionariusz, obejmujący wielkość porcji i częstotliwość spożywania określonych pokarmów i napojów. Korzystając z tych danych, zespół badawczy podzielił uczestników na pięć grup (z których każda reprezentowała 20 proc. badanej populacji) na podstawie tego, jak bardzo ich nawyki żywieniowe zostały dostosowane do diety DASH.

Ryzyko niewydolności serca nie różniło się istotnie w zależności od zgodności DASH dla całej populacji, dotyczyło natomiast uczestników poniżej 75. roku życia, a w grupie z najwyższą zgodnością DASH częstość występowania niewydolności serca była o 40 proc. niższa niż w grupie z najniższą zgodnością.

„Niewydolność serca jest częstą przyczyną hospitalizacji u osób starszych i wiąże się ze znacznymi kosztami opieki zdrowotnej, dlatego identyfikacja modyfikowalnych czynników ryzyka niewydolności serca jest ważnym celem zdrowia publicznego” - powiedziała Campos.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Ważne, aby z chwilą rozpoznania niewydolności serca jak najszybciej wdrożyć odpowiednie leczenie [WYWIAD z prof. Jadwigą Nessler]

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Paweł Wernicki (PAP)

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.