Alkohol zwiększa ryzyko migotania przedsionków
Najnowsze doniesienia wskazują na związek spożywania nawet małych ilości alkoholu ze zwiększonym ryzykiem zgonu. Wiadomo również, że spożycie alkoholu jest związane z niebezpieczeństwem wystąpienia migotania przedsionków zarówno de novo, jak i kolejnego napadu AF.
Warto odnotować najnowsze badanie Tu S.J. i wsp., którego wyniki opublikowano na łamach „JACC Clinical Electrophysiology”. W tym badaniu oceniono ponad 400 tys. uczestników z brytyjskiego biobanku (UK Biobank) bez wywiadu migotania przedsionków, których obserwowano przez ponad 11 lat. Autorzy stwierdzili związek o dynamice przypominającej kształtem literę J pomiędzy całkowitym spożyciem alkoholu a ryzykiem wystąpienia migotania przedsionków. Niskie spożycie alkoholu (do ok. 7 drinków — 56 g alkoholu na tydzień) związane było z najniższym zagrożeniem wystąpienia AF.
Wykazano różnice pomiędzy poszczególnymi typami alkoholu a ryzykiem migotania przedsionków. Małe spożycie czerwonego i białego wina oraz bardzo małe spożycie alkoholi mocnych nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania migotania przedsionków. Natomiast spożywanie jakiekolwiek ilości piwa i cydru jest związane z liniowym wzrostem niebezpieczeństwa wystąpienia AF. Okazyjne spożywanie dużych ilości alkoholu także było związane z większym ryzykiem AF.
Podsumowując, warto wskazać, że choć spożywanie małych ilości wina może nie być związane z większym ryzykiem wystąpienia AF, trzeba pamiętać, iż w Polsce dominuje konsumpcja alkoholi mocnych i piwa. Należy zatem informować pacjentów o ciągłym, liniowym związku pomiędzy ilością wypijanego alkoholu a ryzykiem wystąpienia migotania przedsionków.

PL210918
Źródło: Puls Medycyny