Skład mikroflory jelitowej ma związek z rozwojem stwardnienia rozsianego [BADANIA]

KL/PAP
opublikowano: 11-01-2023, 09:40

Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zauważyli, że pacjenci cierpiący na stwardnienie rozsiane (SM) mają inny skład mikroflory jelitowej w porównaniu z osobami zdrowymi. To może oznaczać, że zmiany w mikroflorze wpływają na postęp choroby.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Mikroflora jelitowa może mieć udział w rozwoju stwardnienia rozsianego- dowodzą duńscy naukowcy.
Mikroflora jelitowa może mieć udział w rozwoju stwardnienia rozsianego- dowodzą duńscy naukowcy.
FOT. Archiwum
  • Pacjenci cierpiący na stwardnienie rozsiane (SM) mają inny skład mikroflory jelitowej w porównaniu z osobami zdrowymi - dowodzą naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
  • Na łamach czasopisma „Genome Medicine” badacze sugerują, że zmiany w mikroflorze jelitowej mogą przyczyniać się do rozwoju SM lub jego zaostrzeń.
  • W ocenia badaczy być może pacjenci z SM w przyszłości będą mogli - w ramach terapii dodatkowej - zażywać suplementy diety sprzyjające rozwojowi korzystnych szczepów bakterii jelitowych albo wręcz probiotyki z bakteriami jelitowymi, które pozytywnie wpływają na metabolizm w jelitach.

Swoje obserwacje naukowcy opisali na łamach czasopisma „Genome Medicine”. Jak zaobserwowali, u chorych na SM istnieją różnice w składzie i funkcji mikroflory jelit w zależności od tego, czy choroba jest w fazie aktywnej oraz czy są leczeni.

Czym różni się mikroflora jelitowa osób chorych na SM i osób zdrowych ?

Badaniem objęto 148 duńskich pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane oraz identyczną grupę zdrowych osób. Na wstępie oraz po dwóch latach od wszystkich pobrano krew i zebrano próbki kału do badań. Dzięki sekwencjonowaniu DNA naukowcy mogli porównywać, jakie bakterie zasiedlają jelita osób chorych na SM i osób zdrowych.

Jak wykazali, mikroflora jelitowa osób chorych na SM i osób zdrowych różniła się pod względem ilości bakterii z 61 gatunków, przy czym 31 gatunków występowało w większych ilościach u pacjentów z SM. Ponadto, w aktywnej fazie choroby, gdy we krwi pacjentów wyższe było stężenie komórek odporności biorących udział w procesie zapalnym oraz cytokin prozapalnych, w ich mikroflorze jelitowej stwierdzano też więcej bakterii typowych dla chorych na SM. Co więcej, obecność tych bakterii u pacjentów nieleczonych miała związek z licznymi rzutami choroby w ciągu 2 lat.

Z kolei u pacjentów w fazie remisji choroby naukowcy zaobserwowali, że w mikrobiomie jelitowym zwiększyła się ilość dwóch gatunków bakterii - Faecalibacterium prausnitzii oraz Gordonibacter urolithinfaciens. Bakterie te są znane z produkowania związków przeciwzapalnych, takich jak kwas masłowy i urolityna. U osób z SM stwierdzono także obecność większej liczby gatunków wirusów w mikrobiomie jelitowym oraz większą ilość bakteriofagów (wirusów niszczących bakterie) z rzędu Caudovirales.

Dieta sprzyjająca rozwojowi korzystnych szczepów bakterii jelitowych może wspierać terapię

– Niektóre bakterie występują częściej u osób ze stwardnieniem rozsianym, a inne u osób bez tej choroby. Zaobserwowaliśmy też, że u pacjentów z SM poddawanych terapii zachodzą zmiany w składzie bakterii jelitowych, w porównaniu z osobami, które nie przechodzą leczenia - skomentował współautor pracy prof. Finn Sellebjerg z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Naukowcy podkreślają, że jeśli ich wyniki zostaną potwierdzone w innych niezależnych badaniach, można będzie rozpocząć prace nad stosowaniem odpowiedniej diety oraz probiotyków (bakterie o korzystnym wpływie na zdrowie) nowej generacji, które wpływają na aktywność układu odporności.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Rozwój cukrzycy typu 2 może mieć związek z obecnością pewnych bakterii w mikrobiomie [BADANIA]

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.