Skład mikroflory jelitowej ma związek z rozwojem stwardnienia rozsianego [BADANIA]
Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze zauważyli, że pacjenci cierpiący na stwardnienie rozsiane (SM) mają inny skład mikroflory jelitowej w porównaniu z osobami zdrowymi. To może oznaczać, że zmiany w mikroflorze wpływają na postęp choroby.

- Pacjenci cierpiący na stwardnienie rozsiane (SM) mają inny skład mikroflory jelitowej w porównaniu z osobami zdrowymi - dowodzą naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
- Na łamach czasopisma „Genome Medicine” badacze sugerują, że zmiany w mikroflorze jelitowej mogą przyczyniać się do rozwoju SM lub jego zaostrzeń.
- W ocenia badaczy być może pacjenci z SM w przyszłości będą mogli - w ramach terapii dodatkowej - zażywać suplementy diety sprzyjające rozwojowi korzystnych szczepów bakterii jelitowych albo wręcz probiotyki z bakteriami jelitowymi, które pozytywnie wpływają na metabolizm w jelitach.
Swoje obserwacje naukowcy opisali na łamach czasopisma „Genome Medicine”. Jak zaobserwowali, u chorych na SM istnieją różnice w składzie i funkcji mikroflory jelit w zależności od tego, czy choroba jest w fazie aktywnej oraz czy są leczeni.
Czym różni się mikroflora jelitowa osób chorych na SM i osób zdrowych ?
Badaniem objęto 148 duńskich pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane oraz identyczną grupę zdrowych osób. Na wstępie oraz po dwóch latach od wszystkich pobrano krew i zebrano próbki kału do badań. Dzięki sekwencjonowaniu DNA naukowcy mogli porównywać, jakie bakterie zasiedlają jelita osób chorych na SM i osób zdrowych.
Jak wykazali, mikroflora jelitowa osób chorych na SM i osób zdrowych różniła się pod względem ilości bakterii z 61 gatunków, przy czym 31 gatunków występowało w większych ilościach u pacjentów z SM. Ponadto, w aktywnej fazie choroby, gdy we krwi pacjentów wyższe było stężenie komórek odporności biorących udział w procesie zapalnym oraz cytokin prozapalnych, w ich mikroflorze jelitowej stwierdzano też więcej bakterii typowych dla chorych na SM. Co więcej, obecność tych bakterii u pacjentów nieleczonych miała związek z licznymi rzutami choroby w ciągu 2 lat.
Z kolei u pacjentów w fazie remisji choroby naukowcy zaobserwowali, że w mikrobiomie jelitowym zwiększyła się ilość dwóch gatunków bakterii - Faecalibacterium prausnitzii oraz Gordonibacter urolithinfaciens. Bakterie te są znane z produkowania związków przeciwzapalnych, takich jak kwas masłowy i urolityna. U osób z SM stwierdzono także obecność większej liczby gatunków wirusów w mikrobiomie jelitowym oraz większą ilość bakteriofagów (wirusów niszczących bakterie) z rzędu Caudovirales.
Dieta sprzyjająca rozwojowi korzystnych szczepów bakterii jelitowych może wspierać terapię
– Niektóre bakterie występują częściej u osób ze stwardnieniem rozsianym, a inne u osób bez tej choroby. Zaobserwowaliśmy też, że u pacjentów z SM poddawanych terapii zachodzą zmiany w składzie bakterii jelitowych, w porównaniu z osobami, które nie przechodzą leczenia - skomentował współautor pracy prof. Finn Sellebjerg z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Naukowcy podkreślają, że jeśli ich wyniki zostaną potwierdzone w innych niezależnych badaniach, można będzie rozpocząć prace nad stosowaniem odpowiedniej diety oraz probiotyków (bakterie o korzystnym wpływie na zdrowie) nowej generacji, które wpływają na aktywność układu odporności.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Rozwój cukrzycy typu 2 może mieć związek z obecnością pewnych bakterii w mikrobiomie [BADANIA]
Źródło: Puls Medycyny