Regularne spożywanie niewielkich ilości alkoholu działa destrukcyjnie na mózg

EG/PAP
opublikowano: 09-03-2022, 14:02

W badaniu obejmującym populację 36 tysięcy uczestników wykazano, że regularne spożywanie alkoholu - nawet niewielkich ilości - niszczy mózg i przyspiesza proces jego starzenia się.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Udowodniono, że spożywanie alkoholu jest przyczynowo związane z wieloma nowotworami.
iStock

Badanie przeprowadzili naukowcy z University of Pennsylvania na podstawie danych 36 tysięcy osób, uczestników programu UK Biobank. Baza zawiera różnorodne dane biologiczne i medyczne, w tym obrazy mózgów ochotników uzyskane metodą MRI.

Mózg osób pijących alkohol nawet o 10 lat starszy

Przykładowo, analiza danych wykazała, że 50-latkowie, którzy pili średnio jedno piwo (lub kieliszek wina) dziennie mają mózgi starsze o 2 lata od tych, którzy pili pół piwa dziennie. Z kolei w porównaniu do konsumpcji jednego piwa dziennie, wypijanie półtora piwa oznacza postarzenie mózgu o kolejne 3,5 roku. Różnica między abstynentami a spożywającymi pół piwa dziennie była niewielka.

Zależność nie jest więc liniowa i każda dodatkowa porcja oznacza przyspieszenie procesu degeneracji.

50-letnia osoba pijąca regularnie dwa piwa dziennie (lub inny odpowiednik tej ilości alkoholu) ma mózg o 10 lat starszy, niż niepijący rówieśnicy.

- Analiza danych na temat tak dużej grupy pozwoliła nam na rozpoznanie subtelnych wzorów i różnic nawet między odpowiednikiem połowy piwa i jednym piwem dziennie - zwraca uwagę prof. Gideon Nave, jeden z autorów, pracy opublikowanej w piśmie „Nature Communications”.

- Wyniki kontrastują z innymi badaniami i rządowymi zaleceniami na temat bezpiecznych limitów picia. Na przykład National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism zaleca kobietom spożycie maksymalnie jednego lub dwóch drinków dziennie, a mężczyznom ilości dwa razy większe. To dawki przekraczające spożycie związane z zaobserwowanymi w naszym badaniu ubytkami objętości mózgu - podkreśla inny członek zespołu, prof. Henry Kranzler.

Mniejsza ilość alkoholu to też ryzyko

W przeszłości wielu badaczy brało pod lupę długofalowe skutki picia alkoholu dla mózgu i układu nerwowego. Z reguły podkreślano negatywne konsekwencje spożywania większych jego ilości, niekiedy zdarzało się, że wskazywano wręcz na pozytywne skutki picia mniejszej ilości alkoholu. Takie wnioski formułowano jednak zwykle w oparciu o dane pochodzące z analiz obejmujących niewielkie populacje.

- Dostęp do wykorzystanej przez nas bazy był jak użycie mikroskopu czy teleskopu z dużo silniejszą soczewką. Można w ten sposób uzyskać wyższą rozdzielczość i dostrzec wzorce i powiązania, których nie dało się zobaczyć wcześniej - tłumaczy prof. Nave.

Aby potwierdzić wpływ alkoholu badacze uwzględnili różnorodne czynniki towarzyszące, takie jak wiek, wzrost, płeć, BMI, palenie tytoniu, status społeczno-ekonomiczny, genetykę, kraj zamieszkania, nawet lewo- i praworęczność.

Autorzy odkrycia planują już kolejne badania. Chcą w nich porównać m.in. wpływ częstego lecz umiarkowanego picia z rzadszą, np. weekendową konsumpcją dużych ilości alkoholu. Badacze chcieliby też bliżej przyjrzeć się relacjom przyczynowo-skutkowym, co może stać się wykonalne dzięki nowym, powstającym bazom danych na temat obserwowanych przez kolejne lata ochotników.

- Możemy zyskać możliwość analizy różnych zjawisk zachodzących w czasie i razem z genetyką zrozumieć przyczyny i skutki - podkreśla naukowiec.

Mimo, że obecne badanie wskazało tylko na korelacje, zdaniem autorów może stanowić sygnał dla pijących osób, aby przemyślały swoje decyzje. Szczególnie powinni się zastanowić ci, którzy piją więcej.

Udowodniono, że spożywanie alkoholu jest przyczynowo związane z wieloma nowotworami. Naukowcy z należącej do WHO Agency for Research on Cancer (IARC, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem) w piśmie “The Lancet Oncology” przedstawili szacunkowe dane dotyczące obciążenia nowotworami powodowanymi przez alkohol w 2020 r.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Alkohol zwiększa ryzyko migotania przedsionków

„Oblicza Medycyny”. FAS i FASD – jakie konsekwencje dla dziecka ma ekspozycja na alkohol w okresie płodowym?

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.