Przetworzona żywność a stan psychiki. Naukowcy wykryli zależność

JW/PAP
opublikowano: 31-08-2022, 09:05

Zespół z Florida Atlantic University (USA) przeanalizował dane na temat ponad 10 tys. dorosłych Amerykanów, aby dokładniej sprawdzić związki między jedzeniem i stanem psychiki. Znaleźli wyraźną zbieżność.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W USA ponad 70 proc. pakowanego jedzenia jest zaklasyfikowane jako żywność wysokoprzetworzona i dostarcza 60 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów.
W USA ponad 70 proc. pakowanego jedzenia jest zaklasyfikowane jako żywność wysokoprzetworzona i dostarcza 60 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów.
Fot. Pixabay

Uczestnicy obszernego badania częściej narzekali na objawy depresji, nerwic i gorsze samopoczucie, jeśli jedli więcej wysokoprzetworzonych produktów. Możliwe przyczyny to niedobór ważnych składników i nadmiar kalorii.

Amerykanie preferują pakowane jedzenie

Naukowcy z Florida Atlantic University podają, że osoby, które jadły najwięcej wysokoprzetworzonej żywności, miały znacznie więcej psychologicznych problemów niż jedzące jej najmniej. Na przykład częściej doświadczały objawów łagodnej depresji, miewały psychologicznie "gorsze dni" oraz odczuwały zdenerwowanie. Znacząco mniej z nich informowało przy tym, że nigdy nie ma "złych dni".

Zdaniem naukowców wyniki te można uogólnić nie tylko wobec amerykańskiej populacji, ale także do innych zachodnich krajów.

– Ultraprzetworzona żywność ma małą wartość, a wysoką zawartość kalorii. Zawiera bowiem dużo dodanego cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, a przy tym niewiele białka, błonnika, witamin, mikroelementów i fitosubstancji - podkreśla dr Eric Hecht, współautor opracowania opublikowanego w piśmie „Public Health Nutrition” (więcej - na stronie uczelni: https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/crosssectional-examination-of-ultraprocessed-food-consumption-and-adverse-mental-health-symptoms/CD2C496A199CAB4A9056C00DB5F8AFDE).

– W USA ponad 70 proc. pakowanego jedzenia jest zaklasyfikowane jako żywność wysokoprzetworzona i dostarcza 60 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów. Biorąc pod uwagę skalę jej wykorzystania oraz oddziaływania, nasze badanie ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego - dodaje ekspert.

Psychologia i psychiatria
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
×
Psychologia i psychiatria
Wysyłany raz w miesiącu
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.

Jedna piąta Amerykanów ma problemy ze zdrowiem psychicznym

Powołując się na dane National Institute of Mental Health naukowcy zwracają uwagę, że aż 1 na 5 dorosłych mieszkańców USA cierpi na jakąś psychiczną chorobę, np. depresję, czy zaburzenia lękowe.

Takie schorzenia należą do głównych przyczyn życia w złym stanie zdrowia, niezdolności do pracy, a nawet śmierci.

Odpowiednie żywienie być może mogłoby - przynajmniej częściowo - pomóc - wynika z nowych danych.

– Dane zdobyte w tym badaniu wnoszą kolejne ważne informacje w obliczu coraz większej liczby dowodów na szkodliwe działanie ultraprzetworzonej żywności na zdrowie psychiczne. Potrzebne są analityczne, epidemiologiczne badania, aby sprawdzić wiele hipotez stworzonych na podstawie tych niezwykłych danych - stwierdza jeden z autorów, prof. Charles H. Hennekens.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Psylocybina, substancja działająca psychodelicznie, może pomóc w leczeniu choroby alkoholowej

Polscy naukowcy: dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19 nawet o 86 proc.

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.