Amerykańscy diabetolodzy apelują o priorytetowe szczepienie przeciwko COVID-19 pacjentów z cukrzycą

  • PAP
opublikowano: 08-12-2020, 16:00

Ze względu na wielokrotnie większe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 wśród osób z cukrzycą typu 1 i 2 należy wprowadzić priorytetowe szczepienia nową szczepionką tej właśnie grupy pacjentów - przekonują naukowcy z Vanderbilt University Medical Center.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na łamach „Diabetes Care” opisują oni wyniki swojego najnowszego badania, które wykazało, że chorzy na cukrzycę - zarówno typu 1, jak i 2 - trzy razy częściej przechodzą zakażenie koronawirusem ciężko lub bardzo ciężko oraz wymagają hospitalizacji.

„Z tego powodu wzywamy decydentów do nadania diabetykom priorytetu w szczepieniu przeciwko COVID-19” - piszą.

Z najnowszych badań wynika, że chorzy na cukrzycę - zarówno typu 1, jak i 2 - trzy razy częściej przechodzą zakażenie koronawirusem ciężko lub bardzo ciężko oraz wymagają hospitalizacji.
iStock

Już wcześniej pojawiały się liczne doniesienia, że cukrzyca typu 2 zwiększa zagrożenie poważnymi powikłaniami i hospitalizacją w przebiegu COVID-19. Jednak niewiele było wiadomo na temat ryzyka u osób chorych na cukrzycę typu 1. Tymczasem choroba ta stanowi ok. 10 proc. wszystkich przypadków cukrzycy.

„Nasze dane jasno wskazują na zasadność priorytetowego traktowania osób z cukrzycą typu 1 i 2, jeśli chodzi o możliwość zaszczepienia się przeciwko COVID-19” - mówi dr Justin Gregory, główny autor omawianego badania. Jak dodaje, kolejną grupą pacjentów, których należy zaszczepić w pierwszej kolejności, są m.in. osoby z chorobami serca i płuc.

Swoje wnioski badacze wysnuli na podstawie analizy ponad 6 tys. pacjentów w 137 różnych ośrodków zdrowia, u których w okresie od połowy marca do pierwszego tygodnia sierpnia zdiagnozowano COVID-19. Zespół dokładnie przejrzał dokumentację medyczną chorych i skontaktował się z wieloma osobami telefonicznie, aby zidentyfikować dodatkowe czynniki ryzyka i zebrać więcej informacji o tym, jak choroba wpłynęła na ich zdrowie.

Następnie porównano ogólny wpływ COVID-19 na trzy populacje: osoby z cukrzycą typu 1, osoby z cukrzycą typu 2 i osoby, które nie chorowały na cukrzycę. Badanie było prospektywnym badaniem kohortowym, co oznacza, że naukowcy zidentyfikowali uczestników wkrótce po zakażeniu i obserwowali ich w miarę postępu choroby.

„Nie uważamy, że osoby z cukrzycą typu 1 muszą żyć w strachu i nieciągłym niepokoju, jednak powinny być szczególnie uważne w przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa, o których tyle się teraz mówi - podsumowuje dr Gregory. - Wszyscy powinniśmy myć ręce i zachowywać odpowiedni dystans od innych oraz do minimum ograniczyć czas spędzany z osobami spoza naszego miejsca zamieszkania”.

„Nie proszę osób z cukrzycą typu 1 o zrobienie czegokolwiek więcej ponad to, co zalecane jest nam wszystkim. Jednak myślę, że one powinny być w tym jeszcze bardziej sumienne” - dodaje na zakończenie autor badania.

Więcej - na stronie publikacji: https://care.diabetesjournals.org/content/early/2020/12/01/dc20-2260.

ZOBACZ TAKŻE: COVID-19: komentarz eksperta. Podczas pandemii zwiększyła się średnia masa ciała Polaków [WIDEO]

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.