Tauryna może spowalniać proces starzenia się [BADANIA]

JW/PAP
opublikowano: 25-07-2022, 10:04

Przyjmowanie tauryny może pomóc w walce z wolnymi rodnikami, powodującymi stres oksydacyjny i przyspieszającymi starzenie się tkanek – informują naukowcy z Uniwersytetu Sao Paulo w Brazylii. Korzyści i ryzyka związane z przyjmowaniem tauryny są wciąż badane, więc odradzają zażywanie suplementów bez konsultacji z lekarzem.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Aby zaobserwować efekty działania tauryny, kluczowe jest utrzymywanie zbilansowanej diety oraz aktywność fizyczna.
Aby zaobserwować efekty działania tauryny, kluczowe jest utrzymywanie zbilansowanej diety oraz aktywność fizyczna.
FOT. Pixabay

Wnioski z badania opublikowało pismo „Nutrition”.

Tauryna a starzenie się: obiecujące badania, ale naukowcy zalecają ostrożność

Naukowcy postanowili przetestować wpływ tauryny na markery stresu oksydacyjnego u kobiet w wieku od 55 do 70 lat. Do badań rekrutowano 24 uczestniczki, z których połowa przez 16 tygodni przyjmowała dziennie po trzy tabletki zawierające 500 mg tauryny, a połowa – placebo. Przed rozpoczęciem kuracji i po jej zakończeniu badano próbki krwi kobiet pod kątem markerów stresu oksydacyjnego.

Okazało się, że u kobiet zażywających taurynę nastąpił blisko 20-procentowy wzrost poziomu dysmutazy podtlenkowej (enzymu antyoksydacyjnego chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników). U kobiet przyjmujących placebo odnotowano zmniejszenie poziomu tego enzymu o 3,5 proc.

Dodatkowo u kobiet przyjmujących taurynę nastąpiło zmniejszenie poziomu dialdehydu malonowego (markera stresu oksydacyjnego) o 4 proc., podczas gdy w grupie kontrolnej jego poziom wzrósł o 23 proc. U żadnej z uczestniczek nie zaobserwowano skutków ubocznych.

Autorzy podkreślają, że sama suplemantacja tauryny nie zdziała cudów. Aby zaobserwować efekty działania tego aminokwasu kluczowe jest utrzymywanie zbilansowanej diety oraz aktywność fizyczna. Korzyści i ryzyka związane z przyjmowaniem tauryny są jednak wciąż badane, dlatego naukowcy odradzają zażywanie suplementów bez konsultacji z lekarzem.

Tauryna występuje głównie w mięsie, rybach i owocach morza

Tauryna to aminokwas naturalnie występujący w organizmie człowieka. Jest ważna m.in. dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, układu odpornościowego i rozrodczego. W produktach spożywczych występuje głównie w mięsie, rybach i owocach morza.

Nasz organizm jest wyposażony w arsenał enzymów antyoksydacyjnych, które pomagają utrzymywać równowagę wytwarzaniem reaktywnych form tlenu i ich neutralizowaniem. Wraz z wiekiem mechanizmy te stają się jednak mniej skuteczne.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Alzheimer i demencja rekordowo rzadkie wśród mieszkańców Amazonii [BADANIA]

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.