Sok pomidorowy remedium na upały

  • Iwona Kazimierska
opublikowano: 31-07-2015, 11:45

W czasie upałów warto pić sok pomidorowy - jest on źródłem cennych mikro- i makroelementów oraz witamin, m.in. potasu, magnezu, fosforu, a także witaminy C, na którą rośnie zapotrzebowanie przy wysokich temperaturach.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 l płynów dziennie. Jednak latem, przy wysokich temperaturach zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami tracimy cenne dla zdrowia mikro- i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki.

„Nawadnianie organizmu w czasie upałów jest bardzo istotne, ale nie powinniśmy też zapominać o produktach, bogatych w substancje odżywcze, a szczególnie w mikro- i makroelementy. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ w gorące dni jemy dużo mniej. Dlatego poza wodą sięgajmy m.in. po soki owocowe i warzywne, owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste bogate w potas, sód, wapń, magnez, ale także błonnik, fosfor, mangan i żelazo. Substancje te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, niektóre z nich pomagają zapobiec odwodnieniu” – radzi dr n. rol. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Owoce i warzywa są bogate w mikro- i makroelementy. Dlatego latem warto zjadać ich więcej niż minimum zalecane przez Światową Organizację Zdrowia, czyli 400 g. Można też sięgać po owoce i warzywa zdecydowanie częściej niż pięć razy dziennie. Na szczególną uwagę w tym okresie zasługuje arbuz, który aż w 92 proc. składa się z wody, ma niską wartość energetyczną (ok. 30 kcal/100 g), a dodatkowo zawiera potas, wapń, magnez, żelazo i sód. Podobny skład mają melon czy gruszka.

Latem warto też jeść sałatki z makaronem pełnoziarnistym lub kawałkiem mięsa bądź sera. Niech owoce i warzywa oraz makarony pełnoziarniste stanowią główną grupę produktów wchodzących w skład lunchu czy obiadu. Wtedy mamy pewność, że w organizmie nie zabraknie nie tylko płynów, ale też mikro- i makroelementów.
Zalecenia WHO mówią, że szklanka soku (200 ml) może zastąpić jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców. Jednak w ciepłe dni po soki można sięgnąć zdecydowanie częściej.

„Dzięki nim dostarczamy organizmowi nie tylko płynów, ale i substancji mineralnych – warto zwrócić uwagę na potas, szczególnie ważny w kontekście równowagi sodowo-potasowej jak również ogólnej równowagi elektrolitycznej w organizmie. Sok to nie tylko woda, ale także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje odżywcze oraz bioaktywne obecne w warzywach i owocach” – mówi dr Stoś.

Na szczególną uwagę w gorące dni zasługuje sok pomidorowy. Jest on źródłem praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim potas, magnez, fosfor, ale też witaminę C, witaminę B6, beta-karoten, witaminę E oraz K. Sok pomidorowy jest niezwykle bogaty w błonnik, dzięki czemu nie tylko dostarcza organizmowi płynów, ale też doskonale zaspokaja głód. Co ciekawe, zawarty w nim likopen, a poddany podczas przygotowania soku obróbce termicznej, jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż pochodzący z surowych pomidorów. Szklanka, a nawet dwie soku pomidorowego dziennie pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: IKA

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.