Kwas acetylosalicylowy a ryzyko raka jelita grubego
Kwas acetylosalicylowy a ryzyko raka jelita grubego
lek. Bartosz Spławski, Klinika Nowotworów Głowy i Szyi Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie
opublikowano: 26-04-2021, 13:15
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego (ASA) jest zalecane w profilaktyce raka jelita grubego (colorectal cancer, CRC) u osób dorosłych w wieku 50-59 lat. Ostatnie dane z randomizowanego badania klinicznego sugerują jednak brak korzyści, a nawet możliwe szkody takiej profilaktyki u osób starszych.
Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Celem prezentowanego projektu było zbadanie związku między stosowaniem kwasu acetylosalicylowego a ryzykiem wystąpienia CRC u osób starszych.
Brak korzyści ze stosowania kwasu acetylosalicylowego w profilaktyce raka jelita grubego - sugerują najnowsze badania.
iStock
Kwas acetylosalicylowy a ryzyko raka jelita grubego: grupa badana
Przeprowadzono zbiorczą analizę dwóch dużych badań kohortowych w Stanach Zjednoczonych: Nurses Health Study (1 czerwca 1980 — 30 czerwca 2014 r.) i Health Professionals Follow-up Study (1 stycznia 1986 — 31 stycznia 2014 r.). W sumie 94 540 uczestników w wieku 70 lat lub starszych było obserwowanych do 30 czerwca 2014 r. (w przypadku kobiet) lub 31 stycznia 2014 r. (w przypadku mężczyzn). Uczestnicy z rozpoznaniem jakiegokolwiek raka, z wyjątkiem raka skóry innego niż czerniak, lub nieswoistego zapalenia jelit, zostali wykluczeni z badania. Analizy statystyczne prowadzono od grudnia 2019 r. do października 2020 r.
Wśród wymienionej liczby uczestników (średni wiek: 76,4 lat dla kobiet, 77,7 lat dla mężczyzn) były, 67 223 kobiety (71,1 proc.), wśród nich 65 259 kobiet rasy białej (97,1 proc.), oraz 27 317 mężczyzn [w tym 24 915 mężczyzn rasy białej (96,0 proc.)].
Kwas acetylosalicylowy a ryzyko raka jelita grubego: wyniki analizy
Udokumentowano 1431 przypadków CRC w ciągu 996 463 osobolat obserwacji. Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, regularne stosowanie kwasu acetylosalicylowego wiązało się z istotnie niższym ryzykiem wystąpienia CRC w wieku 70 lat lub później w porównaniu z nieregularnym stosowaniem tego leku (HR, 0,80; 95 proc. CI, 0,72-0,90). Zależność ta była widoczna tylko wśród osób, które rozpoczęły stosowanie ASA przed 70. rokiem życia (HR, 0,80; 95 proc. CI, 0,67-0,95). Z kolei rozpoczęcie stosowania kwasu acetylosalicylowego w wieku 70 lat lub później nie wiązało się istotnie z niższym ryzykiem CRC (HR 0,92; 95 proc. CI 0,76-1,11).
Regularne stosowanie ASA w wieku 70 lat lub później miało jednak wpływ na zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego w porównaniu z nieregularnym stosowaniem leku. Było to widoczne tylko wśród osób, które rozpoczęły stosowanie w młodszym wieku.
Wyniki te sugerują, że należy odradzać rozpoczynanie stosowania kwasu acetylosalicylowego w starszym wieku wyłącznie w celu pierwotnej profilaktyki raka jelita grubego. Potwierdzają także zalecenia dotyczące dalszego stosowania ASA, jeśli rozpoczęto je w młodszym wieku.
Źródło: Guo C., Ma W., Drew D.A., et al.: Aspirin Use and Risk of Colorectal Cancer Among Older Adults. JAMA Oncol. 2021; 7(3): 428-435. doi:10.1001/jamaoncol.2020.7338.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego (ASA) jest zalecane w profilaktyce raka jelita grubego (colorectal cancer, CRC) u osób dorosłych w wieku 50-59 lat. Ostatnie dane z randomizowanego badania klinicznego sugerują jednak brak korzyści, a nawet możliwe szkody takiej profilaktyki u osób starszych.
Celem prezentowanego projektu było zbadanie związku między stosowaniem kwasu acetylosalicylowego a ryzykiem wystąpienia CRC u osób starszych.
×
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.