Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na endometriozę o ponad 50 proc.

EG/PAP
opublikowano: 25-06-2018, 09:58
aktualizacja: 25-06-2018, 10:04

Endometrioza dotyczy 10 proc. kobiet w wieku rozrodczym. Jak wynika z badań opublikowanych na łamach "Journal of Obstetrics & Gynecology" spożywanie czerwonego mięsa przynajmniej dwa razy dziennie podwyższa ryzyko zachorowania o ponad 50 proc.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Opisane badania przeprowadził zespół lekarzy z Fred Hutchinson Cancer Research Centre w Waszyngtonie, którego pracami kierowała dr Holly Harris. Wzięło w nim udział 81 908 kobiet, poddano je obserwacji w latach 1991-2013. Co cztery lata przeprowadzano szczegółowy wywiad, uwzględniający również pytania o nawyki żywieniowe – w szczególności o częstotliwość spożywania czerwonego mięsa, drobiu i owoców morza.

Zobacz więcej

Endometrioza (inaczej gruczolistość macicy) polega na obecności błony śluzowej macicy — endometrium — poza jamą macicy

iStock

W ciągu 22 lat trwania badania u 3800 z uczestniczek rozpoznano za pomocą laparoskopii endometriozę. Po analizie danych lekarzy odkryli, że u kobiet, które jadły czerwone mięso dwa razy dziennie lub częściej ryzyko zachorowania było wyższe o 56 proc. Najbardziej znacząco wpływało na jego podniesienie częste spożywanie mięsa o mniejszym stopniu przetworzenia – np. steków. Badania nie wykazały związku między zachorowaniem na edometriozę a jedzeniem drobiu czy owoców morza.

Na podstawie uzyskanych wyników lekarze wysnuli wniosek, że czerwone mięso może mieć poważny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiecego organizmu i podnosić poziom estrogenu. Są to jednak póki co jedynie przypuszczenia, a by móc z większą pewnością stwierdzić, że ograniczenie spożycia czerwonego mięsa obniży ryzyko zachorowania na ednometriozę potrzebne są dodatkowe badania. 

Endometrioza (inaczej gruczolistość macicy) polega na obecności błony śluzowej macicy — endometrium — poza jamą macicy. 

Przeczytaj więcej o przyczynach, objawach i leczeniu endometriozy.

Te nieprawidłowe ogniska podlegają podczas cyklu menstruacyjnego takim samym zmianom, jak prawidłowe endometrium. W rezultacie tworzą się cysty (tak zwane torbiele czekoladowe) i dochodzi do bliznowacenia narządów - np. jajników, jajowodów, pęcherza moczowego i odbytu. Stany zapalne powodują przewlekły ból brzucha, a u połowy cierpiących na endometriozę kobiet występuje bezpłodność.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Bolesna miesiączka? Jest na nią sposób

W opiece zdrowotnej nad kobietą niezbędna jest kompleksowość - rozmawiamy z prof. dr. Maciejem Banachem

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Puls Medycyny
Ginekologia i położnictwo / Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na endometriozę o ponad 50 proc.
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.