Chirurgia i transplantologia na 20. Pikniku Naukowym

oprac. maj
opublikowano: 14-04-2016, 13:41

Fascynujące pokazy z dziedziny chirurgii i transplantologii, pokaz wszczepiania organów czy prezentacja symulatora chirurgicznego to jedne z atrakcji, jakie szykują dla uczestników organizatorzy jubileuszowego 20. Pikniku Naukowego.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Hasłem tegorocznego Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik jest „ZDROWIE”.  Transplantacje nerek, przeszczepy serca czy operacje rdzenia kręgowego są dziś powszechne, choć jeszcze pięćdziesiąt lat temu wydawały się niemożliwe. Cięcia i przeszczepy fascynują, bo pozwalają na nowo przemyśleć definicje człowieka. Jak postrzegają swoje ciało pacjenci żyjący dzięki cudzej nerce? Czy pompa insulinowa lub wszczepiony rozrusznik są integralnymi „częściami ciała” danej osoby? Medycyna nie tylko leczy, ale inspiruje do odkryć w innych dziedzinach. Nie tylko czyni nas zdrowszymi, ale też „bardziej ludzkimi”.

Wraz z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii (stanowisko F5) uczestnicy Pikniku spróbują sterować sztucznym sercem i przekonają się, jak inżynieria materiałowa zmienia wyposażenie sal operacyjnych. Wspólnie z Międzynarodowym Stowarzyszeniem Studentów Medycyny IFMSA (D24) będzie można przeprowadzić operację na pluszowym misiu.  Stanowisko Koła Naukowego „BeLivers” WUM (F14) przeniesie Piknikowiczów do sali operacyjnej, w której wykonuje się przeszczepy. Chętni zobaczą, jak szykowane są narzędzia, jak wyglądają przygotowania personelu i na co trzeba zwrócić szczególną uwagę w trakcie transplantacji.

Jubileuszowy 20. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik odbędzie się 7 maja 2016 r. w godz. 11.00-20.00 na PGE Narodowym w Warszawie. Więcej informacji: pikniknaukowy.pl.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. maj

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.