Żywienie pacjentów w szpitalach. “Projekt MZ zawiera wiele błędów, sprzecznych zaleceń”
Polskiego Towarzystwa Dietetyki przyjęto stanowisko w sprawie projektu rozporządzenia MZ w zakresie żywienia w szpitalach. W ocenie Towarzystwa dokument zawiera wiele błędów merytorycznych, zaleceń, które są ze sobą sprzeczne lub się nawzajem wykluczają oraz sformułowań nieprecyzyjnych.

Polskiego Towarzystwa Dietetyki (PTD) przyjęto stanowisko w sprawie projektu rozporządzenia MZ w zakresie żywienia w szpitalach. W piśmie skierowanym do wiceministra zdrowia Waldemara Kraski zwraca uwagę, że określenie zasad i wymagań przy prowadzeniu żywienia zbiorowego w szpitalu jest niezwykle istotne zarówno dla pacjentów, którzy wymagają podaży odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, ale również dla dietetyków odpowiedzialnych za planowanie bądź nadzorowanie procesu żywienia pacjentów.
“Niestety proponowane rozporządzenie w tym zakresie jest bardzo nieprecyzyjne” - ocenia PTD.
Żywienie pacjentów w szpitalach. “Projekt MZ zawiera wiele błędów”
Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoznało się z załącznikiem nr 2 rozporządzenia. Zwraca uwagę, że “zawiera ono wiele błędów merytorycznych, zaleceń które są ze sobą sprzeczne lub się nawzajem wykluczają oraz sformułowań nieprecyzyjnych”.
“Określone wymagania w odniesieniu do opisu środków spożywczych mających zastosowanie w dietach są zbyt ogólne, pozostawiające realizatorom żywienia zbiorowego pełną dowolność zarówno co do liczby podawanych posiłków jak i stosowaniu produktów bardzo niskiej jakości. W związku z tym proponowane zapisy nie poprawią sytuacji żywieniowej w szpitalach“ - czytamy w stanowisku.
Żywienie pacjentów w szpitalach stanowi integralną część procesu leczniczego
Towarzystwo przypomniało, że rezolucja Rady Europy nr 3/2003 w sprawie żywienia w szpitalach oraz opublikowane raporty z kontroli prowadzonych przez instytucje kontrolujące żywienie w szpitalach, wskazują że powinno ono stanowić integralną część procesu leczniczego i nie może być prowadzone bez stałego nadzoru ze strony dietetyka. Niestety proponowane rozwiązanie prawne nie reguluje tej istotnej kwestii.
PTD wnosi o uzupełnienie projektu (zgodnie z sugestią skierowaną do MZ w ramach konsultacji publicznych ustawy o niektórych zawodach medycznych), o zapis gwarantujący zatrudnienie w szpitalu:
- dietetyka tzw. administracyjnego odpowiedzialnego za nadzór nad realizacją żywienia szpitalnego oraz
- dietetyka tzw. klinicznego odpowiedzialnego za sprawowanie prawidłowej opieki żywieniowej w oddziałach szpitalnych.
Żywienie szpitalne powinno być odrębnie finansowane w ramach kontraktu z NFZ
“Polskie Towarzystwo Dietetyki stoi na stanowisku, że żywienie szpitalne wzorem prowadzonego przez Ministerstwo Zdrowia programu pilotażowego „Standard żywienia szpitalnego kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy”, powinno być odrębnie finansowane w ramach kontraktu z NFZ jako świadczenie opieki zdrowotnej a świadczeniodawcy powinni być zobowiązani do zapewnienia świadczeniobiorcom wyżywienia zgodnego z wymaganiami, które będą zawarte w przedmiotowym rozporządzeniu. Postulujemy ponadto o określenie minimalnej stawki żywieniowej liczonej w koszcie użytych do realizacji jadłospisu środków spożywczych“ - czytamy w stanowisku.
Kolejna kwestia, na którą zawraca uwagę Towarzystwo to brak wskazania personelu odpowiedzialnego za wypełnienie kart żywienia szpitalnego. Polskie Towarzystwo Dietetyki stoi na stanowisku, że najlepsze kwalifikacje do realizacji tego zadania posiada dietetyk tzw. kliniczny, a porada dietetyczna powinna być odrębnie kontraktowana jako świadczenie medyczne finansowane ze środków publicznych.
“Ponadto w karcie brak jest miejsca na autoryzację dokumentu przez osobę ją wypełniającą” - dodano.
Brak źródeł finansowania szpitalnego
Dodatkowo - jak wskazuje Towarzystwo - proponowane rozporządzenie nie wskazuje jednocześnie źródeł finansowania żywienia szpitalnego.
“Koszty wdrożenia w życie rozporządzenia będą ponosić szpitale, dla których zmiana systemu żywienia stanowić będzie istotne obciążenie finansowe” - ostrzega Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zwraca również uwagę, że projekt rozporządzenia nie przewiduje żadnych sankcji karnych dla szpitali, które będą realizować żywienie pacjentów w sposób niezgodny z wymaganiami rozporządzenia.
“Brak jest także przewidzianej nomenklatury i charakterystyki diet obejmującej żywienie dzieci w szpitalach i oddziałach pediatrycznych” - dodano.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Eksperci: leczenie żywieniowe to nie to samo co żywienie w szpitalu
Źródło: Puls Medycyny