Żywienie medyczne istotnym aspektem leczenia onkologicznego
Wyniki badań prowadzonych w populacji pacjentów cierpiących na nowotwory głowy i szyi poddawanych chemioradioterapii wskazują, że wprowadzenie interwencji żywieniowej podczas terapii onkologicznej wydłuża życie pacjentów o kilka miesięcy i zapobiega ponownym hospitalizacjom. O roli żywienia medycznego w programie “Oblicza Medycyny” rozmawiamy z onkologiem klinicznym dr n. med. Aleksandrą Kapałą.
W Polsce każdego roku rozpoznaje się około 170 tysięcy nowych przypadków choroby nowotworowej. Leczenie tych chorób najczęściej oparte jest na metodach zabiegowych lub, w przypadku bardziej zaawansowanych zmian, na terapiach farmakologicznych.
Od kilku lat obserwujemy ogromny postęp w leczeniu chorób nowotworowych, za co odpowiada głównie dostęp do innowacyjnych terapii lekowych. Bardzo ważnym i coraz częściej podnoszonym aspektem leczenia onkologicznego jest także interwencja żywieniowa.
Gościem red. Moniki Rachtan w programie “Oblicza Medycyny” była dr n. med. Aleksandra Kapała, onkolog kliniczny, specjalista w dziedzinie żywienia klinicznego, kierownik Działu Żywienia Klinicznego w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie, z którą rozmawialiśmy m.in. o wadze żywienia medycznego w czasie choroby nowotworowej. Ekspertka wskazała również, w jaki sposób powinna być prowadzona interwencja żywieniowa u chorych na nowotwory oraz wyjaśniła, jak zorganizować pracę oddziału onkologicznego, aby umożliwić prowadzenie interwencji żywieniowej klinicystom.
Zapraszamy do zapoznania się z materiałem wideo.

Źródło: Puls Medycyny