Zniszczona wątroba nie lubi cukru
Odpowiednia dieta pomaga w regeneracji wątroby - pokazują badania na zwierzętach. Ważne jest jednak, aby zredukować ilość cukru.
Donoszą o tym uczeni Oregon State University, którzy na myszach sprawdzali wpływ pożywienia na regenerację narządu uszkodzonego przez tzw. dietę zachodnią.
Jak wyjaśniają badacze uszkodzenia tego narządu, w tym niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby to coraz powszechniejszy problem, a do jego powstawania przyczynia się styl odżywiania popularny w rozwiniętych krajach.
Modyfikacja diety pomogła - zmniejszenie ilości tłuszczu i cholesterolu wspierało regenerację wątroby, jednak była ona dużo wolniejsza przy obecności wysokiej (odpowiadającej typowej "zachodniej" diecie) ilości cukru. Powodował on utrzymywanie się stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego oraz sprzyjał zwłóknieniu narządu.
"Wiele osób jest zainteresowanych znalezieniem sposobu wsparcia regeneracji wątroby przy tego rodzaju uszkodzeniach, ale to badanie sugeruje, że dieta uboga w tłuszcz i cholesterol, nawet jeśli pomaga obniżyć wagę, nie jest wystarczająca" - mówi jeden z autorów badania prof. Donald Jump. "Dla pełniejszej regeneracji trzeba obniżyć przyjmowanie cukru, prawdopodobnie razem z innymi zmianami diety oraz wprowadzeniem ćwiczeń" - kontynuuje uczony.
Tymczasem autorzy opublikowanej w "PLOS ONE" pracy zwracają uwagę, że wiele niskotłuszczowych produktów zawiera więcej cukru, który ma poprawiać ich smak.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT