Zmiana w programie pilotażowym "Dieta Mamy"

KM, PAP
opublikowano: 05-11-2019, 12:57

Katalog laboratoriów mogących prowadzić badania żywności podawanej w szpitalach kobietom w ciąży i po porodach ma być poszerzony o laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej - przewiduje projekt rozporządzenia ministra zdrowia skierowany do konsultacji publicznych.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Opublikowany w RCL 5 listopada projekt zmienia rozporządzenie z 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy”. Wedle obowiązującego rozporządzenia, okresowe badania w ramach weryfikacji żywności są przeprowadzane przez niezależne laboratorium referencyjne.

Program "Dieta Mamy" zakłada, że kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mają otrzymywać pięć posiłków dziennie przygotowanych ze świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych.
Zobacz więcej

Program "Dieta Mamy" zakłada, że kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mają otrzymywać pięć posiłków dziennie przygotowanych ze świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych. iStock

Nowy projekt zakłada poszerzenie katalogu podmiotów, które mogą prowadzić laboratoryjne badania żywności, stanowiące element weryfikacji spełniania założeń programu pilotażowego, o laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W ocenie skutków regulacji wskazano, że rozszerzenie katalogu laboratoriów ułatwi realizację programu, "a jednocześnie zostanie utrzymany wysoki poziom prowadzonych badań żywności, gdyż laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej są wskazane jako właściwe do tego typu działań, w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia".

Celem pilotażu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy” jest wdrożenie odpowiedniego modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej, a także propagowanie zasad zdrowego odżywiania.

Program zakłada, że kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mają otrzymywać pięć posiłków dziennie przygotowanych ze świeżych i wysokiej jakości produktów spożywczych, mają być one urozmaicone, o odpowiedniej kaloryczności i zawartości składników odżywczych. Program mogą realizować świadczeniodawcy, którzy zawrą umowę z NFZ o realizację pilotażu.

Konsultacje publiczne projektu potrwają 7 dni. Rozporządzenie ma wejść w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Spożywanie glutenu przez 1,5-roczne dzieci zwiększa ryzyko cukrzycy typu 1

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko stanu przedrzucawkowego w ciąży

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: KM, PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.