Zimowe śniadanie dla aktywnych

oprac. maj
opublikowano: 05-02-2016, 14:02

Zimą potrzebujemy więcej energii niż zazwyczaj, tym bardziej jeśli spędzamy czas aktywnie - jeżdżąc na nartach, snowboardzie czy łyżwach.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie - jak je prawidłowo skomponować, aby dawało siłę i było pożywne? Powinno być bogate w: 

Zobacz więcej

Pixabay/CC0 Public Domain

• węglowodany złożone, które zapewniają stałą dostawę energii bez niekorzystnych wahań cukru np. produkty pełnoziarniste (pieczywo, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna, otręby owsa, mąka kukurydziana), warzywa strączkowe. 

• korzystne nienasycone tłuszcze, które są ważnym składnikiem energetycznym oraz substratem do produkcji wielu substancji czynnych w naszym organizmie np. ryby i owoce morza, orzechy, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek. 

• białko jako główny budulec organizmu np. nabiał, ryby i owoce morza.

Pod względem kalorycznym, pierwszy zimowy posiłek dnia nie musi różnić się od tego spożywanego latem i może wynosić od 300 do 400 kcal. Ilość energii dostarczonej do organizmu wraz z pierwszym posiłkiem powinna być większa w przypadku osób, które w mroźne dni zamierzają spędzić na zewnątrz więcej czasu niż zazwyczaj, na przykład uprawiając zimowe sporty. Poranna dostawa energii może wtedy wynosić nawet do 600 kalorii.

Zimą postaw na kwasy tłuszczowe NNKT

Zimą spada odporność organizmu. Dzieje się tak ze względu na niewystarczającą ekspozycję na słońce, powodującą niedobór witaminy D. Naturalnym wsparciem dla układu immunologicznego, może być dieta bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - omega 3. Organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać, dlatego warto dostarczyć je z pożywieniem już podczas śniadania.

"Nienasycone kwasy tłuszczowe cieszą się dobrą renomą, ponieważ sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Dzięki nim ludzki organizm lepiej przyswaja niezbędne dla zdrowia witaminy: A, E, K oraz D. W dłuższej perspektywie mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, np. nadciśnieniu czy miażdżycy. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe tzw. omega-9 występują w oliwach, oleju rzepakowym, orzechach i awokado. Źródłem kwasów omega-3 są ryby (np. łosoś, makrela czy śledź), algi, orzechy włoskie, a także oleje rzepakowy i lniany. Z kolei kwasy omega-6 znajdują się w oleju słonecznikowym, sezamie, orzechach włoskich, kiełkach pszenicy, kukurydzy oraz wysokiej jakości margarynach - mówi ekspert kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Więcej informacji na stronie poznajsienatluszczach.pl  

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. maj

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.