Zdrowie na Wiejskiej: Komisarz z misją w Warszawie
Zdrowie na Wiejskiej: Komisarz z misją w Warszawie
Wizyta komisarza UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisa Andriukaitisa w Warszawie przeszła bez echa, mimo iż była merytoryczna i ciekawa. Jej część parlamentarna miała charakter wspólnego posiedzenia aż trzech sejmowych komisji: zdrowia, rolnictwa i do spraw UE.
Komisarz Andriukaitis, kardiochirurg z zawodu i powołania, rozpoczął swoją prezentację nt. europejskich priorytetów w zakresie zdrowia i ochrony żywności po polsku, co szalenie poprawiło jej odbiór — ostatecznie rzadko się zdarza europejskim komisarzom swobodne posługiwanie nienaganną polszczyzną. Ale istota rzeczy sprowadzała się do nowego podejścia do zdrowia, ujętego w prezentacji komisarza trzema priorytetami: profilaktyka, promocja, ochrona. Oznacza to promowanie dobrego samopoczucia, uwzględniającego wszystkie czynniki ryzyka; dostęp do dobrej jakości opieki zdrowotnej oraz wspomaganie reform systemów zdrowotnych, szczególnie w zakresie zarządzania.
„Profilaktyka to zwalczanie czynników ryzyka w celu zapobiegania chorobom; promocja to dążenie do dobrego stanu zdrowia, a także zwiększanie minimalnych standardów życia i dostępu do zdrowszego pożywienia; ochrona to docenienie roli i działań, które poprawiają warunki pracy i przyczyniają się do ratowania życia” — mówił komisarz Andriukaitis. Celem jest przedłużenie do 2020 roku „zdrowego życia naszych obywateli o 2 lata”.
Cel ten warto jednak osiągać innymi metodami niż tylko poprzez medycynę interwencyjną. Chodzi głównie o ograniczenie podstawowych zagrożeń zdrowia publicznego, do których komisarz zaliczył przede wszystkim antybiotykooporność, tytoń, alkohol, stres oraz słodycze i sól powodujące otyłość. Rozmowa była więc o zdrowiu, ale przez pryzmat zdrowej żywności, diety i ogólnej kondycji społeczeństwa. Taki punkt widzenia promowany jest w UE i znakomicie się stało, iż komisarz miał okazję, aby to zaakcentować, a trzy komisje mogły tego wysłuchać. Tym bardziej, iż przez nasze media jak walec przetacza się teraz temat kadry piłkarskiej trenera Adama Nawałki i jednym z tematów rozmów Polaków jest dieta Roberta Lewandowskiego, układana i pilnowana przez jego żonę Annę. Nie ma co prawda żadnych dowodów na jakieś bliższe relacje pomiędzy komisarzem Andriukaitisem a naszym arcymistrzem, ale faktem jest, iż lider polskiego ataku od wielu lat zdrowo się odżywia, kompletnie eliminując cukier, gluten i fast foody. A o to z grubsza chodziłoby komisarzowi i nie są to wcale jakieś mrzonki, bo sięganie w promocji zdrowia do sportowych mistrzów świata ma sens, szczególnie wobec młodzieży.
Komisarz Andriukaitis zaprezentował w Warszawie pogląd, iż wspomniane zagrożenia mają wymiar ekonomiczny, przeliczalny na coroczne kolosalne wydatki na medycynę interwencyjną, co udowadniał na przykładzie następstw uzależnienia od tytoniu, od lat znajdującego się w defensywie. Polskę spotkała pochwała za stosowanie ponadnormatywnych standardów zdrowotnych w tym zakresie, a mowa komisarza przeciwko tytoniowi podbudowana była jego doświadczeniem kardiochirurgicznym. Celem Komisji Europejskiej jest całkowite wyeliminowanie tytoniu jako używki i rośliny uprawianej w celach przemysłowych.
O innych sprawach — edukacji, angażowaniu przemysłu i przetwórstwa rolno-spożywczego w sprawy zdrowia publicznego — komisarz mówił bardziej oględnie. Także w fundamentalnej sprawie antybiotykooporności, bo dane KE jednoznacznie wskazują, iż polscy producenci mięsa, szczególnie wieprzowego, coraz śmielej stosują antybiotyki, choć nie zawsze celowo i odpowiedzialnie. A to zwiększa zagrożenie dla człowieka. Obowiązuje co prawda przyjęty w 2011 roku plan działań w sprawie antybiotyków, ale podejścia typu One Health approach musi dotyczyć wszystkich bez wyjątku.
Jerzy Papuga,komentator parlamentarny, specjalizujący się w opisie prac komisji sejmowych i senackich oraz procesu ustawodawczego.
Źródło: Puls Medycyny
Wizyta komisarza UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisa Andriukaitisa w Warszawie przeszła bez echa, mimo iż była merytoryczna i ciekawa. Jej część parlamentarna miała charakter wspólnego posiedzenia aż trzech sejmowych komisji: zdrowia, rolnictwa i do spraw UE.
Komisarz Andriukaitis, kardiochirurg z zawodu i powołania, rozpoczął swoją prezentację nt. europejskich priorytetów w zakresie zdrowia i ochrony żywności po polsku, co szalenie poprawiło jej odbiór — ostatecznie rzadko się zdarza europejskim komisarzom swobodne posługiwanie nienaganną polszczyzną. Ale istota rzeczy sprowadzała się do nowego podejścia do zdrowia, ujętego w prezentacji komisarza trzema priorytetami: profilaktyka, promocja, ochrona. Oznacza to promowanie dobrego samopoczucia, uwzględniającego wszystkie czynniki ryzyka; dostęp do dobrej jakości opieki zdrowotnej oraz wspomaganie reform systemów zdrowotnych, szczególnie w zakresie zarządzania.
Dostęp do tego i wielu innych artykułów otrzymasz posiadając subskrypcję Pulsu Medycyny
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach
- Papierowe wydanie „Pulsu Medycyny” (co dwa tygodnie) i dodatku „Pulsu Farmacji” (raz w miesiącu)
- E-wydanie „Pulsu Medycyny” i „Pulsu Farmacji”
- Nieograniczony dostęp do kilku tysięcy archiwalnych artykułów
- Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach