Zalety karmienia piersią

Marta Koton-Czarnecka
opublikowano: 29-12-2010, 00:00

W ostatnich latach ukazało się wiele publikacji naukowych dotyczących składu pokarmu kobiecego oraz jego wpływu na zdrowie dziecka. Obecny stan wiedzy na temat karmienia piersią podsumowuje artykuł w ostatnim numerze Nature.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Mleko matki przede wszystkim dostarcza niemowlęciu ważnych składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze. Proporcje między składnikami odżywczymi zależą od bardzo wielu czynników, m.in. od wieku oraz płci dziecka – jak dowiodły ostanie badania, chłopcy otrzymują pokarm bogatszy w tłuszcze i białka niż dziewczynki. Równie ważnym zadaniem pokarmu kobiecego jest zwiększanie odporności niemowlęcia poprzez dostarczanie mu gotowych przeciwciał.

Nową informacją jest to, że w pokarmie kobiecym znajdują się także substancje wspomagające rozwój własnego systemu immunologicznego dziecka poprzez modulacje aktywność genów w komórkach jelita. Naukowcy porównujący ekspresję RNA w jelitach 3-miesięcznych dzieci karmionych piersią i karmionych mlekiem modyfikowanym odkryli kilka istotnych różnic. W pokarmie kobiecym znajdują się również oligosacharydy, które służą jako pożywka dla wyhodowania flory bakteryjnej w układzie pokarmowym dziecka.

Kilka różnych dużych badań prospektywnych dowiodło, że karmienie dziecka piersią pozytywnie wpływa na jego inteligencję i postępy w nauce (np. badanie Promotion of Breastfeeding Intervention Trial) oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego nadwagi i otyłości w późniejszym życiu (np. badanie European Childhood Obesity Project).

Źródło: Nature 2010, 468: S5-S7.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Koton-Czarnecka

× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.