Za mało witaminy D w diecie najmłodszych

mw
opublikowano: 29-05-2013, 13:10

Tylko nieliczne matki wiedziały jakie jest dokładne dzienne zapotrzebowanie dzieci na wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania przeprowadzonego przez Bebiko Junior na temat świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna


Prawie połowa respondentek nie słyszała o nowych zaleceniach żywieniowych, a prawie jedna czwarta nie pamięta, czy miała z nimi kontakt. Nieliczne wiedziały, jakie jest dokładne dzienne zapotrzebowanie dzieci na wapń i witaminę D. Ponadto wiedza mam w zakresie źródeł badanych składników nie jest kompletna – np. jako źródło witaminy D częściej wskazują mleko z piersi niż ser żółty, a w przypadku wapnia częściej ser biały niż żółty, podczas gdy w rzeczywistości to właśnie ser żółty jest bogatszy w oba te składniki.
„Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA w 2011 roku wynika, że dieta aż 80 proc. dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia. To poważny problem, ponieważ układ kostny maluchów rozwija się w tym okresie bardzo intensywnie, a wszelkie niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń w dalszym rozwoju. Dlatego zdecydowaliśmy się przeprowadzić badanie i sprawdzić, czy i jak powinniśmy uzupełniać wiedzę rodziców na ten temat” – mówi Dorota Jóźwiak-Jakubowska, młodszy kierownik ds. zarządzania marką Bebiko.
Większość mam, które wzięły udział w badaniu, potrafiła wskazać główne skutki niedoboru witaminy D i wapnia w organizmie – krzywicę, krucho ść kości i próchnicę. Znacznie mniej mam wskazywało natomiast na inne istotne efekty braku tych składników, takie jak bóle stawów i mięśni, a prawie 1/3 nie potrafiła w sposób spontaniczny wymienić żadnego skutku ich niedoboru w organizmie dziecka. Mimo zaleceń ekspertów suplementy, które uzupełniają witaminę D w diecie małych dzieci, nie są w badanej grupie powszechnie stosowane – tylko 37 proc. respondentek podawało dzieciom regularnie preparaty uzupełniające tę witaminę.
Badanie świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci od 1. do 3. roku życia” zostało przeprowadzone w kwietniu 2013 roku na zlecenie marki Bebiko Junior przez IIBR na reprezentatywnej próbie N=1207 matek dzieci od 1. do 3. roku życia.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: mw

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.