Wysoko przetworzone produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka

MMD
05-04-2018, 14:13

Spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych, zawierających dużo cukru, nasyconych tłuszczów i substancji powstających w wyniku przemysłowej obróbki (smażenia, pieczenia i uwodnienia), wiąże się z wyższym ryzykiem raka piersi i innych nowotworów.

Do wysoko przetworzonych produktów zalicza się m.in. gotowe ciasta, słodkie i słone przekąski, dania rybne i mięsne, chleby, napoje gazowane, paluszki rybne, zupki i makarony instant.

Zobacz więcej

Pixabay.com

Francuscy badacze przeanalizowali zwyczaje żywieniowe ponad 100 tysięcy osób pod kątem spożywania tych produktów. Z przeprowadzonego przez nich badania wynika, że najczęściej spożywanymi wysoko przetworzonymi produktami są: słodkie przekąski (26 proc. wskazań), słodkie napoje (20 proc.), płatki śniadaniowe i inne artykuły skrobiowe (16 proc.), wysoko przetworzone owoce i warzywa (16 proc.) oraz gotowe dania mięsne i rybne (12 proc.).

W ciągu pięcioletniej obserwacji u 2228 badanych (2,23 proc.) rozpoznano chorobę nowotworową. Wzrost udziału spożycia wysoko przetworzonych produktów spożywczych o 10 proc. w diecie powodował 10-procentowy wzrost ryzyka rozwoju raka piersi i nowotworów ogółem. Nie wykazano związku pomiędzy dietą a częstością występowania raka gruczołu krokowego i jelita grubego. 

Źródło: www.bmj.com

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MMD

Puls Medycyny

Nauka i badania / Wysoko przetworzone produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.