Wysokie stężenie kwasów omega-3 we krwi może chronić przed śmiercią z powodu COVID-19 [BADANIA]

PAP/MJM
opublikowano: 29-01-2021, 14:42

We wstępnym badaniu osoby o największym stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi były czterokrotnie mniej zagrożone zgonem z powodu COVID-19 niż osoby o stężeniu najniższym. Kwasy DHA i EPA, jak podkreślają badacze, wykazują znaczące działanie przeciwzapalne.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Naukowcy z Fatty Acid Research Institute (FARI) i Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles (USA) na łamach pisma „Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids” przedstawili pierwszy, jak twierdzą, bezpośredni dowód wskazujący na ochronne działanie kwasów omega-3 w przebiegu COVID-19.

Pilotażowe badania wskazują, że wysokie stężenie kwasów omega-3 we krwi może chronić przed śmiercią z powodu COVID-19
iStock

COVID-19 a ochronna rola kwasów omega-3

Istnieje kilka naukowych prac z teoriami o takim działaniu kwasów omega-3, ale jak dotąd brakowało recenzowanej publikacji, która udowadniałaby te hipotezy.

W zaprezentowanym badaniu wzięło udział 100 pacjentów hospitalizowanych z powodu infekcji koronawirusem SARS-CoV-2. Badacze przydzielili ich do czterech 25-osobowych kwartyli zależnie od stężenia kwasów omega-3.

W kwartylu z najwyższym stężeniem doszło tylko do jednego zgonu, a w pozostałych - w sumie do 13.

Po uwzględnieniu wieku i płci okazało się, że osoby z najwyższym stężeniem korzystnych kwasów były cztery razy mniej zagrożone śmiercią niż pacjenci z najniższym stężeniem.

COVID-19: kwasy omega-3 mogą ograniczyć burzę cytokinową

„Choć wyniki te nie spełniają standardowych warunków znaczenia statystycznego, to pilotażowe badanie razem z wieloma dowodami na przeciwzapalne działanie kwasów EPA i DHA silnie sugeruje, że te dostępne w pożywieniu, typowe dla morskich organizmów kwasy tłuszczowe, mogą pomóc w zmniejszeniu skutków COVID-19“ - powiedział główny autor pracy dr Arash Asher, ale podkreślił, że potrzebne są szersze badania, aby potwierdzić te wstępne wyniki.

„Zbyt silna odpowiedź zapalna, nazywana burzą cytokinową, to fundamentalny mechanizm ciężkiej postaci COVID-19. Kwasy omega-3 (DHA i EPA) mają silne działanie przeciwzapalne i to pilotażowe badanie dostarcza sugestywnych dowodów na to, że kwasy te mogą ograniczyć burzę cytokinową powstającą przy COVID-19” - powiedział niezwiązany z badaniem dr James H. O'Keefe, dyrektor Preventive Cardiology w Saint Luke's Mid America Heart Institute.

Autorzy publikacji starają się obecnie o fundusze na poszerzenie swoich badań.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Długoterminowe skutki zdrowotne COVID-19 [BADANIE]

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.