Witamina D - co za dużo, to niezdrowo

MAT
opublikowano: 11-03-2015, 13:48

Zbyt wysoki poziom witaminy zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Podczas, gdy wiele badań wskazuje na dobroczynne działanie tej witaminy na ludzkie zdrowie, to nowe wyniki pokazują, że jej podwyższony poziom zwiększa ryzyko śmierci z powodu zawału i udaru. Taką zależność znaleźli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. "To bardzo ważne wyniki, ponieważ ostatnio dużo się mówi o spożywaniu witaminy D" – mówi prof. Peter Schwarz, autor badania.

Uczeni uzyskali takie rezultaty na podstawie obserwacji aż prawie 250 tys. Duńczyków, z których w ciągu siedmiu lat trwania eksperymentu, zmarło ponad 16,5 tysiąca.

Wnioski są następujące: rzeczywiście zbyt niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko zgonu, ale zwiększa je także podwyższony poziom. Badacze podają konkretne liczby. "Jeśli stężenie witaminy D jest mniejsze niż 50 nanomoli na litr, podnosi się ryzyko śmierci. Przyjrzeliśmy się też przyczynom zgonów i odkryliśmy, że kiedy poziom witaminy przekracza 100 nanomoli na litr, rośnie ryzyko zgonu z powodu udaru i choroby wieńcowej" – tłumaczy prof. Schwarz.

Badacze zalecają optymalne stężenie witaminy D, wynoszące 70 nanomoli na litr. Przestrzegają przy tym przed beztroskim spożywaniem witaminowych suplementów. Jak twierdzą, należy z nich korzystać po konsultacji z lekarzem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.