Witamina D - co za dużo, to niezdrowo
Zbyt wysoki poziom witaminy zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia.

Pixabay
Podczas, gdy wiele badań wskazuje na dobroczynne działanie tej witaminy na ludzkie zdrowie, to nowe wyniki pokazują, że jej podwyższony poziom zwiększa ryzyko śmierci z powodu zawału i udaru. Taką zależność znaleźli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. "To bardzo ważne wyniki, ponieważ ostatnio dużo się mówi o spożywaniu witaminy D" – mówi prof. Peter Schwarz, autor badania.
Uczeni uzyskali takie rezultaty na podstawie obserwacji aż prawie 250 tys. Duńczyków, z których w ciągu siedmiu lat trwania eksperymentu, zmarło ponad 16,5 tysiąca.
Wnioski są następujące: rzeczywiście zbyt niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko zgonu, ale zwiększa je także podwyższony poziom. Badacze podają konkretne liczby. "Jeśli stężenie witaminy D jest mniejsze niż 50 nanomoli na litr, podnosi się ryzyko śmierci. Przyjrzeliśmy się też przyczynom zgonów i odkryliśmy, że kiedy poziom witaminy przekracza 100 nanomoli na litr, rośnie ryzyko zgonu z powodu udaru i choroby wieńcowej" – tłumaczy prof. Schwarz.
Badacze zalecają optymalne stężenie witaminy D, wynoszące 70 nanomoli na litr. Przestrzegają przy tym przed beztroskim spożywaniem witaminowych suplementów. Jak twierdzą, należy z nich korzystać po konsultacji z lekarzem.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: MAT