Witamina D biomarkerem raka?

  • Marta Markiewicz
opublikowano: 10-03-2014, 11:28

Większy poziom witaminy D w krwi wpływa na wyższe przeżycie pacjentów z rakiem piersi - sugerują amerykańscy naukowcy z San Diego School of Medicine.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W długoterminowych badaniach na 4 443 pacjentkach z rozpoznanym nowotworem piersi naukowcy znaleźli prawidłowość związaną z poziomem 25-hydroksywitaminy D a ryzykiem śmierci z powodu nowotworu piersi.

Pacjentki zostały podzielone na dwie grupy - te z wysokim poziomem witaminy D w krwi miały jej średnio około 30 ng na ml krwi, natomiast te zakwalifikowane do grupy z niskim poziomem - miały średnio około 17 ng witaminy D na mililitr.
Naukowcy stwierdzili, że pacjentki z wyższym poziomem witaminy w krwi miały 50 proc. niższą śmiertelność z powodu raka niż pacjentki z niższym poziomem wit.D.
W ocenie badaczy rozwijające się komórki nowotworowe odpowiedzialne są za redukowanie poziomu witaminy, przez co można przypuszczać, iż poziom witaminy D może być biomarkerem wskazującym na zaawansowanie nowotworu.

Jednocześnie naukowcy przestrzegają przed nagłym i gwałtownym zwiększaniem ilości witaminy D w codziennej diecie. Według Amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia osoby dorosłe przed 70 rokiem życia powinny przyjmować co dziennie do 600 IU witaminy D, natomiast po 70 roku życia - 800 IU.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Marta Markiewicz

Puls Medycyny
Farmakologia / Witamina D biomarkerem raka?
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.