Witamina C zapobiega dnie

Jan Jastrzębski
opublikowano: 12-03-2009, 00:00

Zwiększona podaż witaminy C zmniejsza znacznie stężenie kwasu moczowego w surowicy. Kanadyjscy naukowcy ocenili, że suplementacja witaminą C może być korzystna w zapobieganiu rozwoju dny moczanowej.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
W przeprowadzonym między 1986 a 2006 rokiem badaniu wzięło udział blisko 47 tysięcy mężczyzn. Za pomocą wypełnianych przez uczestników kwestionariuszy oceniono zależność pomiędzy podażą witaminy C a wystąpieniem dny określonej według kryteriów American College of Rheumatology.

Zgodnie z wynikami badania, zwiększone przyjmowanie witaminy C (do ponad 1500 mg/dzień) jest niezależnie związane z niższym ryzykiem zachorowania na dnę moczanową (p<0,001). Suplementacja jej może być zatem korzystna w prewencji tego schorzenia.

Źródło: Arch Intern Med 2009;169:502-507.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Jan Jastrzębski

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.