Witamina A  i złamania kości

opublikowano: 25-03-2002, 00:00
Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Kwas retinowy hamuje aktywność osteoblastów, stymuluje powstawanie osteoklastów i antagonizuje fizjologiczne działanie witaminy D, przyczyniając się do zwiększonej resorpcji kości. U osób leczących zmiany skórne preparatami zawierającymi retinoidy obserwuje się obniżenie masy kostnej. Ponieważ witamina A i jej pochodne wchodzą w skład wielu preparatów witaminowych, autorzy pracy postanowili sprawdzić, czy istnieje zależność pomiędzy dobową dawką tej witaminy a częstością złamań biodra u kobiet po menopauzie.
Badaniami prospektywnymi objęto 72 337 kobiet w wieku 34-77 lat. Okres obserwacji wynosił 18 lat. Głównym źródłem retinolu w diecie były preparaty multiwitaminowe (35-43 proc. dawki dobowej), zaś b-karotenu - marchew (30-41 proc. dawki dobowej). Aktualne zalecenia dietetyczne dotyczące witaminy A określają jej dobowe spożycie na 700 mg/d, zaś najwyższą tolerowaną dawkę - na 3000 mg/d. W okresie obserwacji 14 proc. kobiet spożywało jej mniej niż zalecane minimum, zaś 21 proc. - więcej niż tolerowane maksimum. W grupie najwyższego spożycia 67 proc. kobiet przyjmowało suplementy witaminowe, zaś w grupie o spożyciu najniższym - jedynie 17 proc. W okresie obserwacji wystąpiły 603 złamania, które były następstwem łagodnego lub średnio nasilonego urazu (np. pośliźnięcia, upadku z wysokości krzesła itp.).
Po znormalizowaniu wyników wobec innych czynników, mogących przyczyniać się do występowania badanego typu urazu (palenie papierosów, hormonalna terapia zastępcza, masa ciała, aktywność fizyczna, przyjmowanie tiazydowych leków moczopędnych), względne ryzyko złamania u kobiet przyjmujących najwyższe dawki witaminy A lub jej pochodnych (ponad 3000 mg/d ekwiwalentów retinolu [RE]) wynosiło 1,48 w porównaniu z kobietami przyjmującymi najniższe dawki tej witaminy (poniżej 1250 mg/d RE). Podwyższone ryzyko związane było przede wszystkim z nadmiernym spożyciem retinolu (względne ryzyko 1,89 w grupie spożywającej powyżej 2000 mg/d w porównaniu z grupą spożywającą poniżej 500 mg/d tej pochodnej witaminy A). Taki efekt działania retinolu nie występował u kobiet stosujących estrogenową terapię zastępczą. b-karoten nie zwiększał w sposób istotny ryzyka złamania biodra (względne ryzyko 1,22 w grupie spożywającej powyżej 6300 mg/d w porównaniu z grupą spożywającą mniej niż 2550 mg/d b-karotenu). U kobiet aktualnie przyjmujących konkretny preparat zawierający witaminę A ryzyko złamania biodra rosło nieznamiennie o 40 proc. w porównaniu z grupą nie przyjmującą tego preparatu (względne ryzyko 1,4). U kobiet nie przyjmujących suplementacji witaminowej podwyższone spożycie retinolu zawartego w normalnej diecie w sposób znamienny wiązało się z podwyższonym ryzykiem złamania biodra (względne ryzyko 1,69 w grupie spożywającej ponad 1000 mg/d w porównaniu z grupą spożywającą mniej niż 400 mg/d).
Wyniki badań wskazują, że długotrwałe przyjmowanie wysokich dawek witaminy A i niektórych jej pochodnych przyczyniać się może do występowania złamań biodra w następstwie nasilonej osteoporozy.
_ród_o: JAMA 2002, 287: 47-54.

Źródło: Puls Medycyny

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.