Weganizm najlepszy dla obniżenia wagi

MAT
opublikowano: 06-07-2015, 13:12

Przegląd badań pokazuje, że wegańska dieta sprawdza się lepiej niż inne, popularne podejścia do żywienia.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Przekonują o tym uczeni z tajwańskiego E-Da Hospital, którzy przeanalizowali 12 badań z udziałem ponad tysiąca uczestników.

Analiza pozwoliła porównać dietę wegetariańską (w tym wegańską) z innymi zasadami dotyczącymi odżywiania, jak rekomendowane przez American Diabetes Association, US National Cholesterol Education Program czy z dietą Atkinsa.

Produkty zwierzęce przeszkadzają w odchudzaniu - to główny wniosek. Wegetarianie tracili średnio 2 kg więcej niż osoby jedzące mięso i inne pokarmy pochodzące od zwierząt. Weganie wypadli jeszcze lepiej. Rezygnacja z wszelkich pokarmów zwierzęcych oznaczała średnio 2,5 kg większy spadek wagi niż u jedzących mięso.

Uczeni tłumaczą ten efekt na kilka sposobów. Według nich, produkty z pełnego ziarna i warzywa mają niski indeks glikemiczny, więc nie powodują silnych wahań poziomu glukozy. Zawarty w pełnym ziarnie rozpuszczalny błonnik pomaga trawić pokarm dostatecznie długo i pomaga we wchłanianiu substancji odżywczych. Owoce są natomiast bogate antyoksydanty, minerały, błonnik i różne substancje chroniące zdrowie.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.