W leczeniu łuszczycy ważna jest dieta

oprac. maj
20-07-2016, 13:24

To, co jemy ma wpływ na stan skóry, a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Według WHO sposób żywienia, jak i redukcja masy ciała u osób chorujących na łuszczycę to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.

 "Substancje odżywcze, niezwykle pomocne dla skóry łuszczycowej, to m.in. składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Również ta grupa chorych powinna wiedzieć czego nie wolno im jeść. Do grupy zakazanych produktów żywnościowych należą: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki" - mówi Magda Kurzyk, farmaceuta, dietetyk.

Pixabay.com
Zobacz więcej

Pixabay.com

Produkty, które poprawią stan skóry to tłuszcze roślinne,  bogate w Omega 3 np. olej lniany lub rzepakowy. Oliwa działa pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca - to  choroby, na które często zapadają osoby mające łuszczycę

W przypadku mięsa polecane jest chude mięso np. drobiowe i ryby. Nie wolno też zapominać o warzywach i owocach, które są źródłem cennych witamin.

"Jeżeli pacjent chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść,  stosując odpowiednią dietę to może liczyć na dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych. Mamy osoby, które wpadają w remisję, mamy też osoby, u których zmniejsza się ilość zmian skórnych"- mówi Magdalena Kurzyp.
za newsrm.tv.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: oprac. maj

Najważniejsze dzisiaj

Tematy

Puls Medycyny

Dermatologia / W leczeniu łuszczycy ważna jest dieta
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.