W leczeniu łuszczycy ważna jest dieta
To, co jemy ma wpływ na stan skóry, a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Według WHO sposób żywienia, jak i redukcja masy ciała u osób chorujących na łuszczycę to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
"Substancje odżywcze, niezwykle pomocne dla skóry łuszczycowej, to m.in. składniki kobylego mleka, które jest dostępne w postaci suplementu. Również ta grupa chorych powinna wiedzieć czego nie wolno im jeść. Do grupy zakazanych produktów żywnościowych należą: tłuszcze zwierzęce, sól, cukier, pomidory, papryka i ziemniaki" - mówi Magdalena Kurzyk, farmaceuta, dietetyk.

Produkty, które poprawią stan skóry to tłuszcze roślinne, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 np. olej lniany lub rzepakowy. Oliwa działa pozytywnie na układ krwionośny i na czynność serca - to choroby, na które często zapadają osoby mające łuszczycę.
W przypadku mięsa polecane jest chude mięso np. drobiowe i ryby. Nie wolno też zapominać o warzywach i owocach, które są źródłem cennych witamin.
"Jeżeli pacjent chcę sobie pomóc oraz unika tych produktów, których nie wolno mu jeść, stosując odpowiednią dietę, to może liczyć na dużą pomoc w leczeniu objawów skórnych. Mamy osoby, które wpadają w remisję, mamy też osoby, u których zmniejsza się ilość zmian skórnych" - mówi Magdalena Kurzyk.
Źródło: newsrm.tv.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: oprac. maj