Uwaga na fruktozę

MAT
opublikowano: 02-06-2015, 11:05

Powszechnie używany cukier wywołuje zmniejszenie aktywności fizycznej i wywołuje przyrost tkanki tłuszczowej. Nie tylko ilość kalorii się liczy, ale także ich źródło.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Eksperyment na myszach przeprowadzony przez badaczy z University of Illinois pokazał, że zamiana glukozy na fruktozę oznacza zdrowotne kłopoty. To ważna wiadomość w czasie, kiedy spożycie fruktozy znacznie wzrosło.

Uczeni przytaczają statystyki, według których 10 proc. kalorii przyjmowanych przez Amerykanów pochodzi z fruktozy, a nastolatkowie płci męskiej uzyskują z niej nawet od 15 do ponad 20 proc. kalorii, czyli 3 do 5 razy więcej niż zaleca American Heart Association.

Uczeni postanowili sprawdzić, co wpływa na rozwój otyłości - czy chodzi o zbyt dużą liczbę kalorii, czy też fruktoza działa w jeszcze inny sposób. W tym celu obserwowali myszy, które przyjmowały tę samą, typową dla nich liczbę kalorii. Jednak jedna grupa 18 proc. energii uzyskiwała z fruktozy a druga z fruktozy.

Różnice były wyraźne. Karmione fruktozą myszy miały znacznie wyższą ogólną masę ciała, masę wątroby i tkanki tłuszczowej. To nie wszystko. Myszy jedzące fruktozę były mniej aktywne. Badacze nie wiedzą dlaczego gryzonie mniej się ruszały, ale właśnie z wywołanym przez fruktozę spadkiem aktywności wiążą znaczną część przyrostu masy.

Mogą też działać inne procesy. "Wiemy, że w przeciwieństwie do glukozy, fruktoza omije niektóre szlaki metaboliczne, co skutkuje zwiększonym odkładaniem się tłuszczu." - tłumaczy jeden z autorów badania Jonathan Mun.

Lepiej więc uważać na to, co się je i pije.,Tymczasem fruktoza dodawana jest do wielu produktów. "Zaprojektowaliśmy to badanie na podstawie ilości fruktozy spożywanej przez nastolatków w Stanach Zjednoczonych." - mówi współautor eksperymentu Justin Rhodes. "Nasze badanie pokazało, że takie ilości fruktozy rzeczywiście mogą odkrywać rolę w przyroście masy ciała, promować odkładanie się tłuszczu i przyczyniać się do ograniczenia aktywności fizycznej." - wyjaśnia prof. Rhodes.


Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.