UNICEF: 200 mln dzieci poniżej 5. r.ż. odżywia się nieprawidłowo

Monika Witkowska, PAP
opublikowano: 16-10-2019, 13:01

Zła dieta - zarówno powodująca niedożywienie, jak i nadwagę i otyłość - zagraża zdrowiu dzieci na całym świecie - podał UNICEF w opublikowanym 15 października raporcie "The State of the World’s Children 2019: Children, food and nutrition".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Najnowszy raport UNICEF zwraca uwagę na alarmujące problemy: niedożywienie najuboższych dzieci oraz nadwagę i otyłość spowodowaną spożywaniem niezdrowej żywności wśród dzieci mieszkających w krajach o niskim i średnim dochodzie.

Według danych UNICEF, 46. proc. dzieci w krajach o niskim i średnim dochodzie je fast foody co najmniej raz w tygodniu.
Zobacz więcej

Według danych UNICEF, 46. proc. dzieci w krajach o niskim i średnim dochodzie je fast foody co najmniej raz w tygodniu. iStock

Problem niedożywienia bądź nadwagi dotyka ponad 200 mln dzieci poniżej 5. roku życia na całym świecie. Wśród przyczyn niezdrowej diety autorzy raportu wskazują ubóstwo, urbanizację, zmiany klimatyczne i złe praktyki żywieniowe. Co trzecie dziecko poniżej 5. roku życia jest niedożywione, a 2 na 3 dzieci, które mają mniej niż 2 lata, nie jest odżywiane prawidłowo. Niemal 2 na 3 dzieci w wieku od 6. miesiąca do 2 lat nie otrzymuje pożywienia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju. Powoduje to gorszą zdolność uczenia się, niską odporność, większą podatność na infekcje, a w wielu przypadkach nawet śmierć - przestrzegają autorzy raportu.

Co drugie dziecko poniżej 2. r.ż. nie je warzyw i owoców

Niedożywienie najbardziej dotyka dzieci i młodzież w krajach najuboższych i w najbardziej marginalizowanych społecznościach. Jedynie 1 na 5 dzieci w wieku od 6 miesięcy do 2 lat mieszkających w najuboższych gospodarstwach domowych ma zróżnicowaną dietę - podaje UNICEF.

Raport UNICEF zawiera kompleksową ocenę wszystkich form niedożywienia dzieci, które występują w XXI wieku, wśród nich tzw. „ukryty głód” spowodowany brakiem niezbędnych składników odżywczych. Z danych opublikowanych w raporcie wynika, że:

  • 149 mln dzieci rośnie zbyt wolno lub jest zbyt niska jak na swój wiek,
  • 50 mln dzieci waży stanowczo za mało jak na swój wiek,
  • 340 mln dzieci – lub 1 na 2 – cierpi na niedobór witamin i minerałów takich jak witamina A czy żelazo.

Autorzy raportu zwracają uwagę, że złe praktyki żywieniowe zaczynają się już od pierwszych dni życia. Chociaż karmienie piersią może uratować życie, to jedynie 42 proc. dzieci poniżej 6. miesiąca życia jest karmionych w ten sposób, a coraz większa liczba najmłodszych dostaje mleko modyfikowane.

Rozszerzanie diety u dzieci powinno rozpoczynać się około 6. miesiąca życia. Wiele dzieci nie otrzymuje jednak wtedy prawidłowych produktów. Na całym świecie około 45 proc. dzieci w wieku od 6 miesięcy do 2 lat nie dostaje żadnych owoców lub warzyw, a niemal 60 proc. nie je nabiału, jajek, ryb lub mięsa - podaje raport.

W raporcie zauważono także, że kryzysy żywnościowe powodowane są w dużej mierze przez katastrofy związane ze zmianami klimatu. Na przykład susza jest odpowiedzialna w 80 proc. za szkody i straty w rolnictwie, radykalnie zmniejszając ilość i jakość pożywienia dostępnego dla dzieci i ich rodzin.

40 mln dzieci poniżej 5. r.ż. z nadwagą i otyłością

UNICEF zwraca też uwagę na problem nadwagi i otyłości, który dotyka 40 mln dzieci na świecie oraz alarmującą częstotliwość spożywania niezdrowej żywności. W raporcie wskazuje, że 42 proc. nastolatków mieszkających w krajach o niskim i średnim dochodzie spożywa słodzone napoje gazowane co najmniej raz dziennie, a 46 proc. z nich je fast foody co najmniej raz w tygodniu. W krajach o wysokich dochodach te wskaźniki są jeszcze wyższe, odpowiednio 62 proc. i 49 proc.

W rezultacie, na całym świecie rośnie liczba dzieci i młodych ludzi z nadwagą i otyłością. Otyłych jest 40 mln dzieci poniżej 5. r.ż. Jak podaje raport, w latach 2000-2016 liczba dzieci z nadwagą w wieku od 5 do 19 lat podwoiła się (z 1 na 10 do niemal 1 na 5). Obecnie, w porównaniu z 1975 r., 10 razy więcej dziewcząt i 12 razy więcej chłopców w tej grupie wiekowej cierpi z powodu otyłości.

UNICEF: Nasz cel to zapewnienie dzieciom pożywienia odpowiedniej jakości

Henrietta Fore,dyrektor generalna UNICEF, zaapelowała do rządów państw, sektora prywatnego, darczyńców, rodziców, rodzin i świata biznesu o wsparcie dzieci w ich prawidłowym rozwoju, walce z problemami niedożywienia oraz otyłości. „To nie jest bitwa, którą możemy wygrać sami. Miliony dzieci odżywiają się niezdrowo, ponieważ po prostu nie mają lepszego wyboru. Sposób, w jaki postrzegamy niedożywienie i reagujemy na nie, musi się zmienić. Nie chodzi tylko o to, aby dostarczyć dzieciom wystarczającą ilość pożywienia. Chodzi przede wszystkim o zapewnienie im pożywienia odpowiedniej jakości. Dziś to nasze wspólne wyzwanie" - powiedziała.

Jak osiągnąć ten cel? UNICEF zaleca m.in. edukację żywieniową i wprowadzenie odpowiedniego ustawodawstwa, takiego jak podatek od cukru, obowiązek stosowania łatwych do zrozumienia etykiet czy większa kontrola reklamy niezdrowej żywności.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Monika Witkowska, PAP

× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.