Umiarkowana konsumpcja alkoholu podwyższa poziom żelaza w mózgu [BADANIA]

MS/PAP
opublikowano: 15-07-2022, 11:28

Alkohol, spożywany nawet w umiarkowanych ilościach, odpowiada za podwyższony poziomu żelaza w mózgu - wynika z badań zespołu z University of Oxford (Wlk. Brytania). Taki stan zwiększa ryzyko choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Konsumpcja alkoholu, nawet w niewielkich ilościach, szkodzi mózgowi.
Konsumpcja alkoholu, nawet w niewielkich ilościach, szkodzi mózgowi.
Fot. Pixabay

Umiarkowana konsumpcja alkoholu, na którą składa się zaledwie siedem standardowych jednostek tygodniowo, może negatywnie wpływać na pracę mózgu - wykazało badanie z udziałem ponad 20 tys. ochotników, opisane na łamach magazynu „PLOS Medicine”. Jedna jednostka to mniej więcej jedno małe piwo.

Picie podwyższa poziom żelaza w mózgu

Okazuje się, że już takiemu spożyciu alkoholu towarzyszy podwyższone stężenie żelaza w mózgu. To zaś wiązano już z większym zagrożeniem, np. chorobą Alzheimera czy Parkinsona - i według niektórych badań pośredniczy ono w towarzyszącym spożyciu alkoholu pogorszeniu zdolności poznawczych.

Zespół z University of Oxford przeanalizował dane na temat ponad 20 tys. uczestników projektu UK Biobank, porównując konsumpcję alkoholu i stężenie żelaza w mózgach ochotników (sprawdzane metodą rezonansu magnetycznego). Wszyscy uczestnicy wzięli też udział w testach sprawdzających ich umysłowe możliwości.

Ich wiek wynosił średnio 55 lat i mniej więcej połowę z nich stanowiły kobiety. Średnie spożycie alkoholu wynosiło 18 jednostek tygodniowo, co odpowiada ok. 6 dużym lampkom wina.

Alkohol uderza w struktury odpowiedzialne m.in. za uczenie

Jak się okazało, spożycie wyższe od 7 jednostek tygodniowo wiązało się z podniesionym stężeniem żelaza w jądrach podstawnych - strukturze, która bierze udział m.in. w koordynacji ruchu, uczeniu się, procesach poznawczych, przetwarzaniu emocji.

Według autorów badania był to największy, jak dotąd, projekt sprawdzający powiązania między umiarkowanym spożyciem alkoholu i poziomem żelaza w mózgu.

Jego słabszą stroną było oparcie go na ankietach, co mogło ewentualnie prowadzić do zaniżenia konsumpcji. Poziom żelaza był przy tym oceniany pośrednio, poprzez skany MRI, które mogły inne zmiany w mózgu pokazać jako podwyższony poziom żelaza.

Ograniczenie spożycia alkoholu chroni mózg

Naukowcy jednak doradzają ograniczenie spożycia alkoholu.

– W największym, jak do tej pory badaniu odkryliśmy, że picie więcej niż 7 jednostek alkoholu tygodniowo wiąże się z akumulacją żelaza w mózgu. Wyższy poziom żelaza wiąże się natomiast ze słabszymi zdolnościami poznawczymi. Gromadzenie się żelaza może pośredniczyć w związanym z piciem osłabieniem możliwości intelektualnych - mówi dr Anya Topiwala, autorka badania.

Tymczasem, przeliczając napoje na zawarty w nich alkohol, statystyczny Polak rocznie wypija go ponad 9 l rocznie.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Naukowcy przedstawiają “tłuszczowy model choroby Alzheimera”. Winne uszkodzenie bariery krew-mózg?

Regularne spożywanie niewielkich ilości alkoholu działa destrukcyjnie na mózg

Psychologia i psychiatria
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
×
Psychologia i psychiatria
Wysyłany raz w miesiącu
Specjalistyczny newsletter przygotowywany przez ekspertów
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.