W próbkach twarogu wykryto bakterie Listeria monocytogenes

EK
24-07-2018, 15:01

GIS poinformował o zakażeniu bakteriami Listeria monocytogenes twarogu jednego z producentów. Produkt został przez niego dobrowolnie wycofany z rynku. Bakterie wykryto w ramach kontroli właścicielskiej.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się publiczne ostrzeżenie, z którego wynika, że obecność bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących groźną listeriozę, stwierdzono w twarogu sernikowym. Patogeny zostały wykryte w ramach kontroli właścicielskiej w pobranej próbce. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformował organy urzędowej kontroli żywności – Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat są dostępne na stronie producenta. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. GIS wydał zalecenie, że nie należy spożywać twarogu sernikowego o numerze partii wskazanym w komunikacie, w szczególności bez obróbki termicznej, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Szczegóły dotyczące wycofanych produktów zakażonych bakteriami Listeria monocytogenes

  • Produkt – „Twaróg sernikowy”
  • Opakowanie – 0.5 kg i 1 kg
  • Producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku
  • Numer partii: 2907185
  • Termin przydatności do spożycia: 29.07.2018

Jak można zakazić się listeriozą

Główną drogą przenoszenia bakterii listeriozy u ludzi jest spożycie zakażonej żywności. W przypadku tzw. listeriozy jelitowej okres inkubacji wynosi zwykle od 6 do 49 godzin. Objawy choroby to: biegunka, gorączka, bóle brzucha, bóle mięśni, dreszcze.

Samoograniczające się zakażenie mija zazwyczaj po kilkudziesięciu godzinach. Znacznie poważniejszy przebieg ma listerioza inwazyjna. W tym przypadku okres inkubacji wynosi od 3 do nawet 70 dni, najczęściej trwa ok. 3 tygodni. Choroba może powodować posocznicę, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

Ryzyko listeriozy jest największe u pacjentów z obniżoną odpornością, seniorów, kobiet w ciąży, noworodków. 

Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, należy starannie gotować surową żywność pochodzenia zwierzęcego, myć dokładnie warzywa i owoce przed zjedzeniem, surowe mięso przechowywać w lodówce z dala od żywności gotowej do spożycia. Należy unikać niepasteryzowanego mleka i nabiału z surowego mleka. Po krojeniu surowej żywności należy umyć ręce, deskę i nóż.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EK

Puls Medycyny
Wydarzenia / W próbkach twarogu wykryto bakterie Listeria monocytogenes
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.