Trwają pracę nad nowoczesną terapią celiakii

  • Monika Wysocka
15-12-2015, 09:30

Firmy Takeda i Cour podejmują współpracę w celu opracowania innowacyjnych metod leczenia celiakii i innych chorób przewodu pokarmowego.

Współpraca ta będzie dotyczyła głównie stosowania nanotechnologii opartej na platformie wywołujących tolerancję nanocząsteczek immunomodyfikujących (TIMP) firmy Cour, którą można rozszerzyć na określone zaburzenia o charakterze autoimmunologicznym i alergicznym poprzez hamowanie nieprawidłowych odpowiedzi immunologicznych, które powodują chorobę, bez wpływu na korzystne elementy układu odpornościowego.

W ramach współpracy zostanie przeprowadzona ocena możliwości zastosowania terapii TIMP w celiakii, aby umożliwić pacjentom tolerowanie glutenu w diecie. Platforma TIMP, opracowana we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Northwestern, obejmuje opatentowane białka polimerowe i antygenowe, które dla bezpieczeństwa są w całości umieszczone w kapsułkach i są podawane dożylnie. Związki TIMP działają na podstawową przyczynę celiakii poprzez ogólnoustrojowe działanie na limfocyty T reagujące na gluten w organizmach pacjentów oraz kontrolowanie tych limfocytów, w odróżnieniu od szerokiej immunosupresji.

„Jako światowy lider w dziedzinie gastroenterologii, firma Takeda zajmuje się odkrywaniem i opracowywaniem metod leczenia i produktów poprawiających stan zdrowia pacjentów z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. W kontekście dążenia naszego działu odkrywania leków gastroenterologicznych do nawiązywania współpracy partnerskiej z grupami opracowującymi wysoce innowacyjne metody terapeutyczne, które można zastosować w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, cieszymy się z nawiązania tej istotnej współpracy z firmą Cour, która może potencjalnie umożliwić nam opracowanie nowych i innowacyjnych metod leczenia, wypełniających ważne istniejące potrzeby pacjentów z takimi chorobami”  – powiedział dr Gareth Hicks, szef Działu Odkrywania Leków Gastroenterologicznych firmy Takeda.

"Firma Cour jest bardzo zadowolona z partnerstwa z Takeda, a nasza współpraca wyznacza punkt przełomowy w opracowywaniu metod leczenia dla pacjentów cierpiących na celiakię"– dodał John J. Puisis, dyrektor generalny i współzałożyciel firmy Cour.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: mw

Tematy

Puls Medycyny

E-zdrowie / Trwają pracę nad nowoczesną terapią celiakii
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.