Trwają badania nad suplementem diety wspierającym system odpornościowy w walce z SARS-CoV-2

  • PAP
opublikowano: 09-11-2020, 14:04

Suplement diety wspierający system odpornościowy w walce z infekcjami SARS-CoV-2, ze szczególnym przeznaczeniem dla osób z grup podwyższonego ryzyka, opracowują europejscy naukowcy, m. in. badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Suplement diety powstaje jako rozwiązanie wspomagające w czasie, kiedy szczepionka przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 nie jest jeszcze dostępna. Naturalne antywirusowe właściwości składników aktywnych w suplemencie mają zmniejszać ryzyko zapadalności na infekcje wirusowe i nasilenia objawów. Produkt nie zastępuje ani nie ulepsza opracowywanej obecnie szczepionki - podał w komunikacie Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Suplement diety wspierający organizm w walce z SARS-CoV-2 ma zawierać m.in. eugenol, będący składnikiem olejku goździkowego. Działanie przeciwwirusowe eugenolu polega na zmniejszeniu zdolności wirusów do replikacji.
iStock

Suplement diety wspierającym system odpornościowy w walce z SARS-CoV-2

Suplement zawiera występującą w kiełkach pszenicy poliaminę, spermidynę, która odgrywa kluczową rolę w rozwoju autofagii, czyli w naturalnym procesie oczyszczania organizmu z uszkodzonych części komórek.

Jest także bogaty w eugenol - przeciwwirusowy olejek eteryczny o szerokim spektrum zastosowania, którego działanie polega na zmniejszeniu zdolności wirusów do replikacji.

Wcześniejsze badania pokazały, że eugenol wykazuje działanie przeciwwirusowe o szerokim spektrum, w tym ma zdolność do inaktywacji koronawirusa zwierzęcego. Ponadto eugenol ogranicza namnażanie się wirusów w komórkach zainfekowanego gospodarza.

Z kolei przyjmowana spermidyna działa poprzez kilka mechanizmów, z których najważniejszą rolę odgrywa wspomaganie autofagii, ściśle kontrolowanej przez metabolizm komórkowy.

Suplement diety pomagający zwalczyć koronawirusa SARS-CoV-2 będzie testowany in vitro

Projekt jest koordynowany przez Uniwersytet Boloński i wspierany przez innych partnerów w tym przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Partnerzy projektu pracują nad zidentyfikowaniem najlepszych dostępnych źródeł surowców bogatych w spermidynę (kiełki pszenicy) i eugenol (goździkowy olejek eteryczny). Najlepsze źródła składników aktywnych posłużą do uzyskania ostatecznej wersji suplementu diety. Będzie on następnie testowany na różnych modelach komórkowych metodą in vitro. Testy mają dostarczyć kolejnych naukowych dowodów na ochronną rolę biologicznie aktywnych składników suplementu.

Jak podał Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, w oczekiwaniu na szczepionkę, niezbędne wydaje się wzmocnienie systemu odpornościowego całej populacji, a tym samym zmniejszenie liczby zakażeń, a w przypadku zakażenia złagodzenie objawów.

Ponadto opracowywany suplement diety może wykazać się działaniem ochronnym przeciw innym wirusom, np. grypy, które również stanowią zagrożenie epidemiczne w populacji Unii Europejskiej.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Aspiryna w terapii COVID-19 – brytyjscy naukowcy sprawdzą jej skuteczność

Kandydat na szczepionkę przeciw COVID-19 zaprojektowany przez komputer

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: Agnieszka Libudzka/PAP/MJM

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.