Tłuszcz z ryb pomaga schudnąć?

MAT
opublikowano: 17-12-2015, 19:36

Japońscy badacze odkryli, że prowokuje on zamianę komórek białej tkanki tłuszczowej w metabolizujące tłuszcz komórki tkanki beżowej. Uczestniczą w tym układy pokarmowy i nerwowy.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna
Zobacz więcej

Eiri Ono/Kyoto University

Autorami doniesienia są uczeni z Uniwersytetu w Kioto, którzy sprawdzali reakcje myszy na dietę bogatą w tłuszcze pochodzące z ryb.

Jak tłumaczą, interesowały ich odkryte stosunkowo niedawne tzw. beżowe komórki tłuszczowe, które podobnie jak komórki obecnej głównie u niemowląt tkanki brunatnej metabolizują tłuszcz. Liczba komórek "beżowych" podobnie jak "brunatnych" także spada z wiekiem, co sprzyja zwiększaniu wagi ciała.

Okazało się, że myszy karmione paszą z dodatkiem tłuszczów rybich przybrały na masie o 5 do 10 proc. mniej i zyskały przy tym od 15 do 25 proc. mniej tkanki tłuszczowej niż gryzonie z grupy kontrolnej.

Uczonym udało się rozszyfrować stojący za tym mechanizm. Jak wyjaśniają, tłuszcze rybie pobudzają receptory w układzie pokarmowym, które zwiększają aktywność układu współczulnego, a ten z kolei promuje zamianę komórek "białych" w spalające tłuszcz komórki "beżowe".

"Od dawana ludzie mówią o tym, że diety japońska i śródziemnomorska wspierają długowieczność, ale powód dla którego te dwie kuchnie są tak zdrowe jest jeszcze dyskutowany. Teraz lepiej rozumiemy, dlaczego mogą tak działać" - mówi autor badania prof. Teruo Kawada.

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: MAT

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.