Test z krwi wykryje niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby

EG/PAP
opublikowano: 02-07-2018, 13:06

Wyniki badania opublikowane na łamach „Nature Medicine” wykazały związek między wczesną fazą niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) a bakteriami żyjącymi w naszym przewodzie pokarmowych, których obecność można sprawdzić testem z krwi.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Do podstawowych czynników ryzyka wystąpienia niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) należą otyłość i cukrzyca typu 2, natomiast zachorowanie na NAFLD znacząco podwyższa prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby układu krążenia. 

iStock

Naukowcy z Imperial Collage London zidentyfikowali jeden ze związków chemicznych produkowany przez żyjące w naszych drogach pokarmowych bakterie - kwas fenylooctowy (PAA), którego poziom można oznaczyć testem z krwi.

Badania prowadzone były w grupie 100 otyłych kobiet ze zdiagnozowaną  niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby. Analizie poddano krew, mocz, kał oraz próbki pobrane podczas biopsji wątroby. Zebrane informacje porównywano z danymi dotyczącymi zdrowych kobiet. Stwierdzono, że w pierwszej grupie poziom kwasu fenylooctowego był wyraźnie wyższy oraz miał związek z kumulowaniem się tłuszczu w wątrobie.

Naukowcy twierdzą, że kwas fenylooctowy może być stosowany jako biologiczny marker – na podstawie prostego badania krwi będzie można stwierdzić jak wysokie jest u danej osoby ryzyko rozwinięcia się zaawansowanej postaci niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.

Źródło: The Spectator

Więcej o badaniu tutaj.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Odkryto związek między mikrobiomem jelitowym a rakiem wątroby

Polska w europejskiej czołówce przeszczepień wątroby

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: EG/PAP

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.