Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą

PAP
aktualizacja: 04-05-2018, 15:05

Częste spożywanie węglowodanów rafinowanych wiąże się z wcześniejszym wystąpieniem menopauzy, natomiast wzmożona konsumpcja ryb i warzyw koreluje z późniejszym rozpoczęciem przekwitania - czytamy na łamach "Journal of Epidemiology & Community Health".

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na termin pojawienia się ostatniej miesiączki. Wśród nich wyróżniamy czynniki genetyczne, behawioralne i środowiskowe. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Leeds sugeruje, że z wiekiem wystąpienia menopauzy koreluje również dieta.

Zobacz więcej

Tłuste ryby, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, oraz świeże warzywa, opóźniają menopauzę. iStock

Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z kilkunastoma tysiącami kobiet z Wielkiej Brytanii badacze ustalili, że każda dodatkowa porcja węglowodanów rafinowanych, np. białego pieczywa, makaronu czy ciastek - wiąże się z przyspieszeniem okresu przekwitania. U pań lubujących się w tego typu produktach ostatnia miesiączka może wystąpić nawet 1,5 roku wcześniej.

Węglowodany rafinowane zwiększają ryzyko insulinooporności, która zakłóca aktywność hormonów płciowych i może wywoływać wzrost stężenia estrogenu, a w konsekwencji zwiększać częstotliwość występowania miesiączek i sprzyjać szybszemu wyczerpywaniu się zapasu jajeczek.

Tłuste ryby, bogate w kwasy omega-3, oraz świeże warzywa, np. groszek lub fasola, korelują z kolei z opóźnieniem procesu przekwitania. Dostarczają one do organizmu dużo antyoksydantów, które powodują wydłużenie czasu potrzebnego na dojrzewanie i uwalnianie jajeczek. Spożywanie tych produktów może wiązać się z przesunięciem terminu menopauzy aż o trzy lata.

Z późniejszym wystąpieniem ostatniej miesiączki koreluje ponadto częsta konsumpcja produktów zawierających witaminę B6 i cynk.

Z poprzednich badań wynika, że wcześniejsze wystąpienie menopauzy wiąże się u kobiet ze spadkiem gęstości kości, wyższym ryzykiem osteoporozy i chorób układu krążenia. Późniejsze pojawienie się ostatniej miesiączki koreluje za to z większym ryzykiem zachorowania na raka piersi, jajników i macicy. Wiek przekwitania jest więc istotny ze względu na zdrowie.

O rezultatach badania można przeczytać pod adresem: http://jech.bmj.com/content/early/2018/04/10/jech-2017-209887 (PAP)

CZYTAJ TAKŻE:

>> Witamina D i wapń zmniejszają ryzyko wczesnej menopauzy

>> Zaburzenia metaboliczne w okresie menopauzy wymagają stałej kontroli

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: PAP

Najważniejsze dzisiaj
Tematy
Puls Medycyny
Endokrynologia / Termin wystąpienia menopauzy ma związek z dietą
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.