Terapia onkologiczna to nie tylko farmakoterapia

opublikowano: 22-12-2021, 16:02
aktualizacja: 27-12-2021, 08:00

Żywienie kliniczne jest niezwykle istotnym elementem terapii pacjentów cierpiących na nowotwory. O wyzwaniach związanych z żywieniem klinicznym pacjentów onkologicznych w Polsce rozmawiamy z dr Aleksandrą Kapałą z Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

W 2018 roku w polskich szpitalach została przeprowadzona pogłębiona ocena stanu odżywienia pacjentów. Okazuje się, że zgodnie ze skalami screeningowymi ponad 30 proc. chorych hospitalizowanych ma wskazania do interwencji żywieniowej. Wyniki badania pokazały jednak, że żywienie kliniczne otrzymało zaledwie 25 proc. pacjentów, którzy wymagali interwencji żywieniowej. Pozostali chorzy otrzymywali dietę doustną o niejasnym składzie i przeznaczeniu. O to, co należy zrobić, aby chorzy na nowotwory w naszym kraju byli żywieni zgodnie ze standardami światowymi, zapytaliśmy dr n. med. Aleksandrę Kapałę.

Onkologia
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
×
Onkologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter z najważniejszymi informacjami dotyczącymi leczenia pacjentów onkologicznych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych osobowych będzie Grupa Rx sp. z o.o. Klauzula informacyjna w pełnej wersji dostępna jest tutaj
Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.