Światowy Dzień Soku: dlaczego warto pić soki?
30 maja obchodzimy dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku. Jak pokazują dane rynkowe Polacy wypijają dziś mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie, a dla zachowania prawidłowej diety powinniśmy pić znacznie więcej. Dlaczego warto to zmienić?
Polacy rocznie spożywają zaledwie 11,9 litra soku na osobę, o prawie 2 litry poniżej średniej europejskiej i ponad 60 litrów poniżej zalecanej normy! Wielu z nas ma świadomość, że prawidłowe żywienie jest gwarancją dobrej kondycji. Nie wszyscy jednak wiedzą, że szklanka soku może z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców.

Dlaczego warto pić soki?
"Soki z owoców i warzyw to bogate źródło witamin, błonnika, soli mineralnych i karotenoidów. Pijąc soki wspieramy funkcjonowanie systemu immunologicznego, spowalniamy procesy starzenia, regulujemy pracę układu pokarmowego i gospodarkę wodną organizmu. Szklanką soku z owoców lub warzyw można wzbogacić wybrany posiłek np. śniadanie lub obiad. Dzięki temu uzupełnimy naszą codzienną dietę o niezbędną porcję witamin i składników odżywczych" – mówi dr n. med. Agnieszka Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Naturalne soki 100 proc., bez dodatkowych substancji słodzących (typu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy), barwników i konserwantów powinny stanowić element naszego codziennego jadłospisu. Właściwa, zróżnicowana i zbilansowana dieta, w której obecne są owoce i warzywa, również w postaci soków i musów owocowych oraz warzywnych, z pewnością przełoży się na naszą kondycję i dobre samopoczucie
Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.
Źródło: Puls Medycyny
Podpis: oprac. maj