Światowy deficyt warzyw i owoców

AR
opublikowano: 07-08-2014, 16:28

Globalna produkcja owoców i warzyw nie nadąża za zapotrzebowaniem – wynika z analizy naukowców, których badanie opublikował prestiżowy magazyn naukowy „Plos One”.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Niski udział warzyw i owoców w codziennej diecie zwiększa ryzyko chorób przewlekłych i jest traktowany jako czynnik zwiększający śmiertelność. Globalnie przypisuje mu się aż 1,7 mln zgonów rocznie.

Wyświetl galerię [1/2]

Dane: Globalna podaż (ang. supply) i zapotrzebowanie (ang. need) na warzywa i owoce oraz stosunek podaży do zapotrzebowania (ang. supply/need ratio) - ogółem oraz w rozróżnieniu według poszczególnych kategorii krajów

Tymczasem w skali świata produkcja warzyw i owoców sukcesywnie spada – wynika z analizy zespołu specjalistów od żywienia i zdrowia z Emory University w Atlancie (USA) oraz University of Washington (USA), w której wykorzystano dane światowej Organizacji Rolnictwa (FAO) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Tym samym okazuje się, że rosnąca światowa populacja nie ma dostępu do wystarczającej ilości tych szczególnie zalecanych przez lekarzy płodów ziemi. Aby zapewnić wszystkim ludziom na świecie dietę bogatą w owoce i warzywa na poziomie zgodnym z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) - co najmniej 5 porcji dziennie – globalna produkcja musiałyby się zwiększyć średnio aż o 22 proc.

Choć to mocno uśrednione spojrzenie na rynek owoców i warzyw zasługuje na uwagę co najmniej z jednego powodu. Dlaczego?

Naukowcy zauważyli, że w przypadku krajów wysokorozwiniętych (o wysokich dochodach)  popyt na warzywa i owoce jest niemal równy podaży. Rynek jest wręcz idealny -  skala produkcji wychodzi dokładnie naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Natomiast w krajach najsłabiej rozwiniętych (o niskich dochodach) deficyt warzyw i owoców na rynku sięga w skrajnych przypadkach nawet 58 proc. 

Wniosek? Może warto zacząć eksportować polskie jabłka do Afryki? Przy okazji #jedzjabłka!

Źródło: Plos One

Źródło: Puls Medycyny

Podpis: AR

Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.