Suplementy witamin i składników mineralnych nie przynoszą żadnych korzyści zdrowotnych

IKA
opublikowano: 25-07-2018, 09:10

Najczęściej spożywane suplementy witaminowo-mineralne nie zapewniają stałych korzyści zdrowotnych, ale też nie szkodzą – sugerują badania przeprowadzone przez naukowców z St. Michael’s Hospital i University of Toronto.

Ten artykuł czytasz w ramach płatnej subskrypcji. Twoja prenumerata jest aktywna

Zaprezentowany w „Journal of the American College of Cardiology” systematyczny przegląd istniejących danych i randomizowanych badań opublikowanych w języku angielskim od stycznia 2012 r. do października 2017 r. wykazał, że preparaty multiwitaminowe, a także zawierające witaminę D, wapń i witaminę C, czyli najczęściej stosowane suplementy, nie wykazują korzyści ani nie zwiększają ryzyka w chorobach sercowo-naczyniowych (zawał serca, udar mózgu, przedwczesna śmierć).

Popularne suplementy nie mają wielkiego pozytywnego wpływu na nasze zdrowie
Popularne suplementy nie mają wielkiego pozytywnego wpływu na nasze zdrowie
iStock

„Byliśmy zaskoczeni, że znaleźliśmy tak niewiele wyników wskazujących na pozytywny efekt stosowania najpopularniejszych suplementów” – mówi dr David Jenkins, główny autor badania.

Badanie wykazało, że kwas foliowy, a także witaminy z grupy B stosowane z kwasem foliowym mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru. Z kolei niacyna i przeciwutleniacze mają bardzo mały wpływ, co może oznaczać zwiększone ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny.

Zespół dr. Jenkinsa przeanalizował również dane dotyczące preparatów zawierających witaminy A, B1, B2, B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy), C, D i E oraz wapń; żelazo, cynk, magnez i selen. Termin „multiwitamina” w tym przeglądzie został użyty w odniesieniu do suplementów, które zawierają większość witamin i minerałów, a nie tylko kilka spośród nich.

„Wobec braku znaczących pozytywnych danych – oprócz potencjalnego zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu i chorób serca przez kwas foliowy – najkorzystniej jest polegać na zdrowej zbilansowanej diecie, aby dostarczyć organizmowi niezbędną ilość witamin i minerał” – komentuje dr Jenkins. – Do tej pory żadne badania nad suplementami nie wykazały, że są one skuteczniejsze od mniej przetworzonych pokarmów roślinnych, w tym warzyw, owoców i orzechów”.

Kardiologia
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
×
Kardiologia
Wysyłany raz w miesiącu
Ekspercki newsletter przygotowywany we współpracy z kardiologami
ZAPISZ MNIE
Administratorem Twoich danych jest Bonnier Healthcare Polska.
Najważniejsze dzisiaj
× Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.